Zomertip: Fietsen over Grenzen

7 juli 2018

In het kader van het Erfgoedfestival in Gelderland zijn er fietsroutes door negen grensregio’s uitgezet over een totale lengte van 900 kilometer. 

In tien verhalen en aan de hand van bezienswaardigheden kom je meer te weten over de grensgeschiedenis van de gekozen regio’s. Ook zijn er allerlei activiteiten langs de route, zoals tentoonstellingen en rondleidingen. Fietsen over Grenzen is een samenwerking van het Erfgoedfestival, Falkplan/ route.nl en het Kadaster.

Route-informatie fietstocht
Alle routebeschrijving, grensverhalen en horeca zijn te vinden op route.nl/ erfgoedfestival of in de app van route.nl. De route volgt in Nederland de fietsknooppunten. In Duitsland is de route alleen te fietsen met behulp van GPS en route.nl. De fietsroute is opgedeeld in 43 trajecten van circa 20 tot 30 kilometer. Elk traject is afzonderlijk te fietsen en vrijblijvend beschikbaar. Wil je je eigen route in de hand houden? Zet dan de knooppunten op een rij en maak je eigen route.

Gelderse grens
Volg je de Gelderse grens, dan fiets je langs zes provincies en Duitsland. Of ga fietsen op de Veluwe, door het Rivierengebied of in de Achterhoek. In het Overkwartier kom je ook door Brabant, Limburg en Duitsland. Ga fietsen over de grenzen van Gelderland en door het vroegere Overkwartier (Limburg en Noordrijn-Westfalen). Steek lands- en provinciegrenzen over en beleef de veelzijdigheid van de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier. Samen vormden deze gebieden ooit het hertogdom Gelre.

 

Kadaster
Het Kadaster heeft langs vijftien Gelderse trajecten digitale routeprikkers geplaatst voor de (virtuele) fietser. Deze zijn te vinden bij de verschillende startlocaties op de kaart. De routeprikkers visualiseren vragen over het Gelderland van vroeger en van nu. Je kunt de antwoorden op meerdere manieren ‘grenzeloos ontdekken’. Soms liggen de antwoorden aan de route, maar niet altijd. Weet jij alle antwoorden? Laat het vóór 21 juli 2018 weten via de website van het Erfgoedfestival. Onder alle inzendingen met vijftien correcte antwoorden wordt een ‘rondje boven Gelderland’ verloot. Uiterlijk 4 augustus 2018 krijg je hierover bericht. 

Website Prijsvraag

Website Routes

Comments are closed.