WTCB lanceert het Belgische BIM-protocol

14 maart 2018

Om de opmars van BIM binnen België te ondersteunen en meer uniformiteit binnen een BIM-proces te brengen, heeft het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) in samenwerking met Cluster BIM het Belgische BIM-protocol opgesteld.

Om met BIM een kwalitatief resultaat te behalen, dienen de verschillende partners binnen een bouwproject nauw samen te werken. Dit vraagt om een vlotte communicatie en duidelijke afspraken, die per project omschreven en gebundeld worden in een BIM-protocol en een BIM-uitvoeringsplan.

Om de projectpartners te ondersteunen bij het consequent opmaken van deze documenten, stelde het WTCB (in samenwerking met Cluster BIM) hiervoor referentiedocumenten op. Aan de hand van een algemene template en bijhorende handleiding kan elk project starten vanaf dezelfde basis en wordt er – ondanks de nodige projectspecifieke aanpassingen – uniformiteit in de projecten gebracht.

In een eerste fase wordt het Belgische BIM-protocol ter beschikking gesteld in de vorm van een nationaal ontwerpreferentieprotocol. Deze documenten zijn hier terug te vinden.


In de video vertellen enkele bouwprofessionals waarom een BIM-protocol volgens hen belangrijk is bij een bouwproject en wat de meerwaarde is van een nationaal referentieprotocol.

Website BIMportal.be

Comments are closed.