Woning- en gebouwautomatisering in STABU-templates op Smart Inside

Woning- en gebouwautomatisering in STABU-templates op Smart Inside

Hoe integreer je woning- en gebouwautomatisering op basis van KNX in een bestek en ontwerp?
In antwoord op die vraag heeft een werkgroep van KNX samen met STABU universele templates gemaakt. Deze templates bevatten een uitgebreide functiegerichte omschrijving die je nodig hebt om woning- en gebouwautomatisering in een bestek of ontwerp goed weer te geven. Deze templates zijn vanaf nu via de community Smart Inside te downloaden.

Elke adviseur of ontwerper die met de STABU-Bouwbreed werkt, kan deze universele functiebeschrijvingen downloaden en gebruiken om een ontwerp of bestek samen te stellen. Zij hoeven dan niet meer zelf op zoek naar omschrijvingen voor functionaliteiten. De omschrijvingen kwamen tot stand dankzij een enthousiaste werkgroep met KNX-leden die, in samenwerking met STABU, deze templates met functiegerichte omschrijvingen voor KNX-systemen creëerde. Zij willen hiermee adviseurs en architecten op een snelle en eenvoudige wijze een omschrijving bieden voor de snel groeiende markt van woning- en gebouwautomatisering.

De achterliggende gedachte bij dit project is dat KNX enorm veel mogelijkheden biedt in allerlei soorten vastgoed, maar dat adviseurs en architecten niet goed weten hoe zij dat in een ontwerp of bestek moeten opnemen. Omdat veel adviseurs en architecten STABU gebruiken in hun dagelijks werk, zou het voor hen behulpzaam zijn al er ‘prefab’ functiegerichte omschrijvingen klaar staan. Wil je deze templates voor woningbouw en kantoren gebruiken, dan kun je ze downloaden bij de sectie Documentatie op SmartInside.nl.

Op dit moment heeft de werkgroep van KNX de functiegerichte omschrijvingen gereed voor woningen en kantoren. De eerste omschrijvingen bevatten basisfunctionaliteiten, maar die omschrijvingen zullen steeds verder worden uitgebreid. Daarnaast wil de werkgroep ook omschrijvingen voor scholen, zorggebouwen, hotels en industriële panden opstellen. Uiteindelijk is het voor de adviseurs en architecten een stuk eenvoudiger om een ontwerp te maken, zonder diepgaande kennis te hebben van de systeemopbouw van woning- of gebouwautomatisering.

Alle functiegerichte omschrijvingen die zijn samengesteld, zijn gebaseerd op de STABU-structuur. De templates op de site zijn daarom toepasbaar voor alle adviseurs die de STABU-systematiek gebruiken. Dit basisbestand biedt in dat geval een passend startdocument met alle functies die voor dat specifieke ontwerp nodig zijn. Overigens blijft het mogelijk om via de STABU-systematiek de templates volledig naar wens aan te passen of aan te vullen. In de nabije toekomst zullen zo snel mogelijk nieuwe templates met extra functionaliteiten aan het overzicht op de site worden toegevoegd. 

Website STABU

Website KNX

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top