Viewer brengt realtime vaarbewegingen in kaart

7 maart 2019

Net zoals het weggennet worden de vele vaarwegen in Nederland beheerd door Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en gemeenten. Rijkswaterstaat is daarbij verantwoordelijk voor een groot deel van de hoofdvaarwegen. Om beter en actueler inzicht te krijgen in de vele vaarbewegingen in ons land, laat Rijkswaterstaat door Sweco en Esri een scheepvaartviewer ontwikkelen. Met behulp van deze in GeoWeb gebouwde viewer komt er een enorme hoeveelheid aan realtime-data beschikbaar voor de vaarwegbeheerders in ons land. 

7000 vaarbewegingen
Het Amsterdam-Rijnkanaal, de Waal, de Rijn, Hollandsch Diep… Iedereen kent wel een voorbeeld van een primaire vaarweg in zijn eigen regio. Deze vaarwegen worden continu bevaren door grote aantallen vaartuigen. Op bijna ieder moment van de dag zijn er in de beroepsvaart in ons land zo’n 7000 vaarbewegingen gaande. Vaarwegbeheerders hebben de taak om de veiligheid en doorstroom te bewaken. En ook sluis- en brugwachters moeten weten waar de schepen in hun vaargebied zich bevinden en wat zij vervoeren. 

Locatie, vracht, bestemming en nog veel meer
Om het grote aantal verschillende vaarwegbeheerders van de juiste informatie te voorzien, wordt nu de scheepvaartviewer ontwikkeld. De app, in GeoWeb gebouwd, ontvangt van ieder vaartuig uit de beroepsvaart een uniek signaal (Automatic Identification System). Dat signaal geeft in de eerste plaats informatie over waar het vaartuig zich bevindt. Maar daarnaast liggen er nog veel meer data in hetzelfde signaal besloten.

Waar komt het vaartuig vandaan? Wat is de bestemming? Wat is de lading? Worden er ook gevaarlijke stoffen vervoerd? Wat is de exacte koers?

Al deze informatie is met de scheepvaartviewer realtime beschikbaar. Overigens krijgen vaarwegbeheerders alleen inzicht in de gegevens van de vaartuigen die zich in hun vaargebied bevinden.

 

De juiste data op het juiste moment
Ook bij de scheepvaartviewer is het vooral de realtime verwerking van alle gegevens, waardoor deze app een belangrijke mijlpaal is voor Rijkswaterstaat.

Met GeoWeb krijgen de vaarwegbeheerders meer continuïteit in hun informatievoorziening en kunnen zij meer profijt halen uit de juiste gegevens op het juiste moment. De viewer draait al enige tijd in de testomgeving.

Verwacht wordt dat de viewer binnenkort in gebruik wordt genomen. 

Website GeoWeb

Comments are closed.