Strooiroutes communiceren met interactieve kaart

28 januari 2019

Vorige week viel er sneeuw en ontstond gladheid door het weer; voor elke gemeente, provincie en elk waterschap is het een grote uitdaging en tegelijk een belangrijke taak om de gladheid te bestrijden om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Veel gemeenten gebruiken kaarten om te laten zien waar gestrooid wordt en om hun inwoners goed te informeren over de strooiroutes.

Delen in een informatieproduct
Bert Vermeij, business consultant bij Esri Nederland, merkt dat het aantal 'strooikaarten’ rap toeneemt. “Het is belangrijk om als overheidsinstelling goed en duidelijk te communiceren waar je strooit. Mensen rekenen erop dat zij daarover goed geïnformeerd worden. Interactieve kaarten zijn daarvoor bij uitstek geschikt. De informatie over het strooien was altijd al beschikbaar, maar nu wordt de data ook in heel toegankelijke informatieproducten verwerkt en als open data gedeeld.”

De gemeente Haarlemmermeer verwees bijvoorbeeld eerder deze maand al naar hun strooi-routekaart in een Twitter-bericht. Dat de kaarten gedeeld en bekeken worden valt op. Joris Bak, manager product consultancy en content bij Esri Nederland: "We merken een piek in het gebruik van onze achtergrondkaarten: veel organisaties communiceren over gladheidsbestrijding met de kaart als ingang."

Reageren op een kaart
Strooi-routekaarten helpen ook in het managen van verwachtingen rondom het bestrijden van gladheid, stelt Vermeij. “Het geeft bovendien de mogelijkheid om te reageren op de kaart. Door de informatie als open data beschikbaar te stellen kan een gemeente ruimte bieden voor feedback door inwoners." Dergelijke initiatieven worden via ArcGIS Hub gerealiseerd. Vermeij: "Dit soort initiatieven vergroot direct de burgerparticipatie.” 

Gemeenten die nog meer een strooi-routekaart hebben zijn onder meer HengeloEindhovenNoordoostpolder en Woerden.

Website Esri

Comments are closed.