Plein Bordeaux en het klimaat

17 juli 2018

Ons huidige klimaat zal volgens het KNMI gaan lijken op het zuidwesten van Frankrijk. De hoogste tijd dus om kennis op te doen van steden zoals Bordeaux en ons aan te passen aan de veranderingen van het klimaat. 

Plein Bordeaux is een initiatief van verschillende bedrijven actief op het gebied van groen, grijs, water en ecologie. Allen zijn ze zich bewust van de noodzaak van klimaatadaptatie. Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen toepassingen voor dit thema. De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat een sfeervol plein is ontstaan dat te zien is tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Utrechtse Jaarbeurs op 26 en 27 september 2018. Daar wordt een totaaloplossing aangeboden voor gemeenten, aannemers en groot-groenvoorzieners op het gebied van klimaatverandering.

Vergroening
De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor onze leefomgeving. We krijgen te maken met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en drogere zomers. Naast de klimaatverandering in 2050 zal zo’n 70 procent van de wereldbevolking in steden wonen. Door vergroening van steden en openbare ruimtes in Nederland, dragen we bij aan de luchtkwaliteit, aan de afvoer van water in een heftiger klimaat en beperkt zomerse hitte. Het maakt de omgeving in alle opzichten prettiger om in te leven en bewegen.

 

AGEL adviseurs
Een van de deelnemers die een duidelijke focus heeft op geo-informatie is AGEL adviseurs. Richard Hendriks, adviseur geo/ geo-ICT, legt uit: “We analyseren bijvoorbeeld waar en welke bomen dicht bij een gevel staan. Kunnen deze tegen hitte ja of nee? We hebben te maken met klimaatveranderingen en deze veranderingen dienen we te absorberen in stedelijk en bebouwd gebied. Er is ons veel aan gelegen om een klimaatbestendige omgeving te creëren voor nu en voor ‘Bordeaux 2050’. Onze adviseurs zijn gedreven in het zoeken naar de beste en duurzame invulling van deze openbare ruimte. Dit doen we vanuit onze werkvelden Ruimte, Infra, Bouw en Milieu waarbij geo-tooling een belangrijke rol speelt.”

Website Plein Bordeaux

Comments are closed.