Planprogramma maakt productie en planning inzichtelijk

Planprogramma maakt productie en planning inzichtelijk

Stadsbader wint award voor unieke BIM-strategie

In de moderne bouw zijn begrippen als BIM en prefab al niet meer weg te denken. Zoals altijd gaat het er echter bij dergelijke zaken om dat ze niet lukraak worden ingezet, maar dat er ook goed is nagedacht over de manier waarop deze technieken worden gebruikt. Een van de partijen die dit laatste heeft gedaan, is de Vlaamse bouwer Stadsbader. Dit bedrijf ontwikkelde ter ondersteuning van de workflow in het bedrijf een statustool die de koppeling vormt tussen het ERP-systeem van de onderneming en Trimble Connect.

Door de redactie

In de afgelopen zeventig jaar is Stadsbader uitgegroeid van een lokale aannemer tot een multidisciplinair bouwbedrijf dat dagelijks actief is op zo’n 125 bouwplaatsen. De Vlaamse bouwer is een gerenommeerde naam in de prefabbetonindustrie, iets wat in 2014 werd onderstreept door de overname van Van Maercke Prefab in Kluisbergen. In 2019 won Stadsbader een BIM Award voor het prefabbetonproject voor bakkerijspecialist Ranson, waar het bedrijf  als hoofdaannemer de nieuwbouw van 25 duizend vierkante meter aan diepvries, magazijnen en kantoren heeft verzorgd. Met een 3D-model als basis en een speciaal ontwikkelde BIM-strategie kon het project in slechts dertien maanden kostenefficiënt gerealiseerd worden.
“Om dit ambitieuze project kostenefficiënt en tijdig te realiseren, opteerden de partners om te bouwen in prefab beton”, vertelt Yannick van Laethem, project engineer bij Stadsbader. “De keuze voor prefab beton, in combinatie met het opzetten van een 3D-model, zorgt ervoor dat we sneller en met minder fouten kunnen produceren. Daarnaast hebben we meer grip op de planning van productie en bouw en zijn we niet afhankelijk van weersinvloeden. Een bijkomend pluspunt was dat de productielocatie van het prefab beton op nog geen half uur rijden ligt van de bouwplaats, waardoor ook de CO2-uitstoot van het transport tot een minimum werd beperkt.”

Het Vlaamse Stadsbader is een gerenommeerde naam in de prefabbetonindustrie en dagelijks actief op zo’n 125 bouwplaatsen.

Eigen BIM-strategie
Voor het uitwerken van de projecten maakt Stadsbader al geruime tijd gebruik van BIM-software Tekla Structures. “Om te voldoen aan de strakke deadline van dit project was het uittekenen in 3D een noodzaak. Uiteindelijk hebben we zelfs besloten om het project met een eigen BIM-strategie uit te werken, zodat de gestelde deadlines werden gehaald”, zegt Van Laethem. “In de voorbereidingsfase hebben we het 3D-model dat we hadden ontworpen in Tekla Structures ter beschikking gesteld aan zowel de architect en de opdrachtgever, als aan alle onder- en nevenaannemers. Dit stelde ons in staat om tijdens de meetings met de opdrachtgever en de neven-aannemers installatietechniek vooraf clashes op te sporen, zodat we tijdens de bouw niet voor verrassingen kwamen te staan. Op deze manier hebben we ervoor gezorgd dat alles in elkaar past en hebben we bijvoorbeeld ook kunnenvoorkomen dat de wapening in de balken werd doorboord.”
Vervolgens werd het 3D-model verder verfijnd tot in het kleinste detail. Productietekeningen werden uit Tekla Structures gehaald en de data uit het 3D-model konden gebruikt worden voor productie. Van Laethem: “Het voordeel hiervan is dat zowel op kantoor als in de werkplaats met dezelfde informatie wordt gewerkt, wat leidde tot een degelijke voorbereiding.

Stadsbader heeft zelf een statustool ontwikkeld die de koppeling vormt tussen hun ERP-systeem en het ontwerpprogramma Trimble Connect.

Visualisatie planning
Om de productie, het transport en de planning on-site te visualiseren, te controleren en bij te sturen heeft Stadsbader een statustool ontwikkeld die de koppeling vormt tussen hun ERP-systeem en Trimble Connect. Deze laatste is een samenwerkingsplatform voor BIM-projecten om informatie te bekijken, beheren en delen via de cloud. Het biedt de mogelijkheid om laagdrempelig te werken met allerlei 2D- en 3D-bestandsformaten, waarbij alle betrokken partijen op elk gewenst moment toegang hebben tot up-to-date informatie. De informatie staat op één centrale plek en projectcommunicatie gebeurt binnen het platform, zodat direct de juiste gegevens te raadplegen zijn en er geen ruis is tussen personen, afdelingen en bedrijven. Hiermee is het grote plaatje tot in de kleinste details inzichtelijk en helpt Trimble Connect om efficiënter samen te werken aan projecten.
De tool die Stadsbader ontwikkelde bovenop Trimble Connect biedt door middel van een kleurenlegenda onder meer inzicht in welke elementen in productie zijn en welke ingepland staan, of reeds geproduceerd, geleverd of gemonteerd zijn. Van Laethem: “Tijdens de uitvoering werden bovendien de diverse detailleringen en moeilijke bouwknopen digitaal van dichtbij bekeken en voorbereid. Zo konden we bijvoorbeeld de montagevolgorde van bepaalde prefabbetonelementen eerst op het scherm bekijken, waardoor trial-and-error op de bouwplaats maximaal werd vermeden. Het plannen verliep hierdoor uitermate efficiënt en we konden te allen tijde zien of we nog goed op schema lagen.”

Het prefabbetonproject voor bakkerijspecialist Ranson: 25 duizend vierkante meter aan diepvries, magazijnen en kantoren.

Dagelijks gebruik
Ook opdrachtgever Ranson was vanaf het begin overtuigd van het nut en de voordelen van BIM, niet enkel tijdens de bouwfase waar alle partijen nog rond de tafel zitten en de benodigde informatie persoonlijk kunnen verschaffen, maar ook voor toekomstige (kleine) ingrepen aan het gebouw alsook voor het dagelijks gebruik. “Het gebruikmaken van een volledige BIM-strategie, van aanbesteding tot oplevering, in combinatie met het gebruikmaken van prefab beton, heeft gezorgd voor een efficiënt verloop van de uitvoering, en een tijdige oplevering van het gebouw”, concludeert Van Laethem. Door het 3D-model in Tekla Structures al in de voorbereidingsfase te gebruiken, was er op voorhand inzicht en grip op de planning en productie.

Het Tekla Structures-model werd bovendien niet enkel gebruikt voor de opmaak van de uitvoeringsplannen en productietekeningen van de prefabbetonelementen, maar ook voor clashdetectie, bij de uitvoering en na uitvoering ontving de klant een as-built 3D-model. Daarnaast ontwikkelde Stadsbader een eigen planningsprogramma, compatibel met Trimble Connect, om productie, transport en planning on-site te visualiseren, te controleren en bij te sturen waar nodig. Deze complete BIM-strategie, aangevuld met eigen ontwikkelde tools, leverde Stadsbader veel stemmen op van het publiek en wist ook de vakjury te overtuigen, waardoor dit project werd beloond met een Construsoft BIM Award.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top