Paleis Het Loo vernieuwt en verbouwt

17 april 2019

BAM realiseert uitbreiding museum

Museum Paleis Het Loo is een van de meest populaire musea van Nederland. Door veranderende behoeften en wensen en noodzakelijk onderhoud was het echter tijd voor vernieuwing, verbouwing en verbetering. Op 8 januari 2018 is de renovatie van het paleis begonnen en is een begin gemaakt met het groot onderhoud en het uitbreiden van de bezoekersfaciliteiten.

Door de redactie

Foto museum Paleis Het Loo - KAAN Architecten.

 

Museum Paleis Het Loo is een uniek ensemble van een zeventiende-eeuws paleis, barokke tuinen, een stallencomplex en een imposant Bassecour. Ruim dertig jaar na de openstelling van het complex als museum is groot onderhoud echter noodzakelijk. Dit betreft vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Met de vernieuwing en verbouwing van het paleis verbetert het museum daarnaast ook de faciliteiten om het groeiend aantal bezoekers te kunnen ontvangen.
BAM Bouw en Techniek - Regio Oost realiseert de vernieuwing en verbouwing van de entreepaviljoens en vleugels van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ook verzorgt dit bedrijf de ondergrondse uitbreiding van het paleis naar een ontwerp van KAAN Architecten uit Rotterdam. De architectenselectiecommissie van Paleis Het Loo heeft, na een zorgvuldige procedure, unaniem gekozen voor het ontwerp van KAAN Architecten. Het toegankelijke ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden. 

Ondergrondse museumruimte 
De vier grasparterres op de Bassecour (het voorplein) van Paleis Het Loo worden vervangen door een glazen ondergrond waarover een dun laagje water stroomt. Daaronder bevinden zich het nieuwe entreegebied en de Grand Foyer van het museum. Onder de Bassecour zal BAM Bouw en Techniek een vijf meter hoge museumruimte realiseren, die de vleugels en het hoofdgebouw van het paleis met elkaar verbindt. De ondergrondse ruimte is straks het kloppend hart van Paleis Het Loo, dé plek waar alle bezoekers samenkomen, zich verspreiden over het museumcomplex en als vanzelf terugkeren. De Grand Foyer verbindt het entreegebied met het paleis en geeft toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen in vier tentoonstellingszalen. De ondergrondse uitbreiding kent een bijzondere lichtinval dankzij het glazen plafond ter hoogte van de voormalige grasparterres.
Daarnaast treedt BAM op als coördinerend bouwer voor de werkzaamheden aan de vleugels en de ondergrondse nieuwbouw. “Met ons coördinatieteam ontzorgen wij de uitvoering van zowel de renovatie als nieuwbouw van Paleis Het Loo”, aldus Rolf Abbringh, directeur BAM Bouw en Techniek - Regio Oost. “We zetten bijvoorbeeld BIM in om met virtueel bouwen de raakvlakken met de betrokken partners te beheersen.” 

Bouw volgen 
Tijdens de uitvoeringsperiode is het paleisgebouw gesloten voor publiek. Van april tot en met september is Paleis Het Loo BuitenGewoon Open: in de tuinen, stallen en op het voorterrein worden er allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo kunnen bezoekers vanaf het paleisdak de bouwwerkzaamheden volgen. De heropening van het gerenoveerde museum staat gepland voor medio 2021.

Comments are closed.