Openbare bibliotheek voor bouwers en architecten

Openbare bibliotheek voor bouwers en architecten

Cadac Group en BIMpartners ondersteunen Jongeneel

Jongeneel is een van de oudste (opgericht in 1797) en grootste (42 vestigingen) groothandels in hout-, plaat- en bouwmaterialen van Nederland. Het bedrijf zet vol in op Building Information Modeling (BIM) en besloot daarom als eerste in zijn branche de productdata digitaal beschikbaar te stellen. Met ondersteuning van adviesbureau BIMpartners, installeerde Cadac een plug-in onder de naam Content Library Access Button (CLAB). Hiermee kunnen architecten, modelleurs en aannemers via Autodesk Revit de bibliotheek van Jongeneel raadplegen.

Door de redactie 

Dankzij een gratis plug-in op het BIM-tabblad van de website van Jongeneel, is het complete productengamma van het bedrijf digitaal beschikbaar.

Begin dit jaar ging de bibliotheek van Jongeneel live. Hedy van Opzeeland, manager bij Jongeneel en projectcoördinator BIM, wist vervolgens niet wat haar overkwam. “Ik ben platgebeld”, zegt ze. “Door onze eigen accountmanagers en klanten. We weten heel goed dat de markt bezig is met digitalisering, de bouw voelt de urgentie van de overstap naar BIM, maar dat we zo veel positieve reacties zouden krijgen, heeft ons verrast. Met deze stap maken we het onze klanten iets gemakkelijker, digitaal ontwerpen en bouwen komt weer iets dichterbij.”

Plug-in
Het ziet er eenvoudig uit op de website van Jongeneel. Via het BIM-tabblad downloadt de bezoeker een gratis plug-in en voilà, het complete productengamma van Jongeneel is digitaal beschikbaar. Inclusief alle bijbehorende data en indien gewenst levert Jongeneel gedetailleerde materiaalstaat erbij. “Nog niet alles is beschikbaar,” corrigeert Van Opzeeland, ”maar we hebben een goede start gemaakt met momenteel zo’n vierduizend producten. Dat worden er de komende tijd veel meer.”

“Zo’n bibliotheek opbouwen en digitaliseren is een intensieve en tijdrovende klus. We hebben er samen met BIMpartners en Cadac veel tijd in geïnvesteerd, veel data ingevoerd. Het handigst is natuurlijk als onze toeleveranciers hun productdata digitaal aanleveren, dan kunnen wij de producten een-op-een in ons bestand zetten. Mits aangeleverd volgens ETIM-standaard waardoor informatie gestructureerd, eenduidig en herbruikbaar is. Op langere termijn kunnen we dan eenvoudig uittrekstaten, offertes, prefabs en JIT-leveranties verzorgen. Op termijn zal dat zeker gebeuren, daar zijn we van overtuigd. Onze BIM-serviceafdeling kan daarbij ondersteunen.”

Aanpak
Jongeneel besloot in 2017 om de digitale slag te maken. Sander Westland, oprichter en eigenaar van adviesbureau BIMpartners, werd ingehuurd om de implementatie vanuit Jongeneel te begeleiden. “Jongeneel ondersteunt zijn klanten op diverse onderdelen met BIM”, legt Westland uit. “Al tijdens de ontwerpfase kan Jongeneel adviseren welke, maar bovenal ook hoe producten het beste toegepast kunnen worden. Zo ontstond ook al snel het idee om de producten met de benodigde informatie ook virtueel te leveren. Een goed begin is immers het halve werk. Bovendien draagt BIM veel kenmerken van LEAN; dat betekent zo min mogelijk rework in het proces.”
Opdracht was een goed toegankelijk en gebruiksvriendelijk systeem. “BIM staat voor velen nog in de kinderschoenen, voor veel bedrijven is het een flinke verandering in hun werkwijze”, vervolgt Westland. “Dan moet je niet met iets heel ingewikkelds aankomen, want dan haakt iedereen nog voor het begin af. De keuze voor Autodesk Revit was snel gemaakt, omdat het grootste deel van de klanten ermee werkt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Cadac als partner voor de technische invulling. Een klein jaar hebben we stap voor stap met de mensen van Jongeneel de bibliotheek gevuld. Januari was alles gereed en konden we live.”

Basis
Tjeerd Smilde, senior accountmanager bij Cadac, is blij met Jongeneel dat als eerste groothandel de Content Library Access Button heeft geïnstalleerd.“Wij hebben deze plug-in ontwikkeld voor alle partijen in de bouw. Het systeem is breed en internationaal inzetbaar en voorbereid op de ETIM-classificatiestandaard. De plug-in werkt met alle Revit-versies en is een kostenbesparend alternatief voor websites en productbibliotheken. Productinformatie is altijd up-to-date en real-time beschikbaar.”
Via CLAB kunnen bedrijven hun data delen. “Verschillende installateurs werken er al mee, en met succes. In principe is dat de basis van BIM: het beschikbaar stellen van data zodat architecten, modelleurs en constructeurs een compleet gebouw digitaal kunnen ontwerpen totdat elk detail klopt. Hiermee moet uiteindelijk sneller en efficiënter gebouwd worden met zo weinig mogelijk faalkosten.”

Waarde
Het lijkt niet zo ingewikkeld, het bestellen van hout- en plaatmateriaal als er gebouwd of gerenoveerd moet worden, maar er zijn toch valkuilen. “Vergis je niet”, zegt Van Opzeeland. “Stel een architect tekent een volhouten balk in van acht meter terwijl de langste maat zes meter is. Als de aannemer die bij ons bestelt, ontstaat er dus een probleem. Zo is het ook met andere specificaties zoals keurmerken, brandwerendheid, hardheid, enzovoort. Hoe meer alles klopt, des te minder werk is er op de bouwplaats. En we gaan graag nog een stapje verder. We hebben eigen werkplaatsen waar we plaatmateriaal en hout precies op maat kunnen maken. Dan bestelt de aannemer bijvoorbeeld niet die tweehonderd vierkante meter Trespa die hij zelf moet zagen, maar leveren wij de stukjes, precies op maat. Wij adviseren, voegen waarde toe, de bouw kan meer tempo maken en er is weinig kans op fouten.”

Jongeneel heeft eigen werkplaatsen waar het plaatmateriaal en hout op maat kan produceren.

Noodzaak
Westland is een overtuigd pleitbezorger van BIM, maar weet dat er nog een lange weg te gaan is. “Steeds meer grote ondernemingen zien de noodzaak en investeren in digitalisering; architectenbureaus, aannemers en installateurs. Ook woningcorporaties maken de slag. Zij staan voor een grote renovatieopgave en investeringen in het kader van de energietransitie. BIM is er niet alleen voor nieuwbouw, maar zeker ook voor renovatie en onderhoud. Stel je moet vijfhonderd badkamers in een huurwijk vernieuwen, dan kan prefab op basis van een digitaal ontwerp heel handig zijn. Het besef groeit, maar voor kleinere toeleveranciers is het lastiger en dat geldt ook voor de zzp’ers die inmiddels een belangrijke positie in de bouwsector innemen. Het gaat erom dat uiteindelijk elke partij relevante data deelt en iedereen in staat is die uit te lezen en te gebruiken. BIM is een uitstekend middel om de data op eenduidige manier te bundelen voor gebruik in de keten, ook geschikt voor beheer en onderhoud.”
BIMpartners begeleidt bedrijven en organisaties bij de implementatie van BIM. Onderdeel van de implementatie is het geven van trainingen en cursussen aan alle lagen binnen de organisatie. “We leggen naast de technische kant ook de basisprincipes van BIM uit. Erg belangrijk, we willen mensen meenemen in het verhaal.

BIM is nieuw, voor verandering moet je draagkracht creëren. De zachte kant van het proces is minstens zo belangrijk als de harde techniek.”

Enthousiast
Van Opzeeland knikt instemmend bij het horen van de woorden van Westland. “Helemaal mee eens. Samen met BIMpartners hebben we de tijd genomen om onze accountmanagers enthousiast te maken. Zij moeten uiteindelijk de klanten overtuigen. Uit de eerste stroom positieve reacties stel ik vast dat dat lukt. BIM is bedrijfsbreed bij Jongeneel een issue en dat is winst. Uiteindelijk zullen we hiermee onze eigen logistiek verbeteren en dragen we bij aan de ketenintegratie. En minder faalkosten, waar echt iedereen van profiteert.”
Ook voor Cadac is de bibliotheek van Autodesk Revit een onderdeel van een groter geheel. “Data groeperen en toegankelijk maken is één aspect van BIM”, besluit Smilde. “Het is de basis voor prefab, seriematig en standaard bouwen. Uiteraard met bepaalde accenten, dat is aan de branche zelf. Wij kunnen het volledige ontwerpmodel inclusief alle gewenste informatie neerzetten. Uiteindelijk is dat de toekomst.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top