Ontwerpprocessen versneld bij Sweco

Ontwerpprocessen versneld bij Sweco

Dynamo ingezet als Civil 3D-plug-in

Marco de Voogd is BIM-modelleur en Civil 3D-ontwerper bij Sweco. Eind september gaf hij zijn werk een nieuwe dimensie door op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van Dynamo als toepassing binnen Civil 3D, via een training bij CAD Accent uit Oss. Het geautomatiseerd modelleren maakt zijn werk sneller, efficiënter en leuker, zo ontdekte hij. “Dynamo als Civil 3D-plug-in biedt zóveel mogelijkheden.”

Door de redactie

Marco de Voogd, BIM-modelleur en Civil 3D-ontwerper bij Sweco: “Belangrijk is dat je vooraf weet wát je met Dynamo wilt gaan doen.”
Het resultaat van het inlezen in Dynamo van bomen naar kroonvorm uit Obsurv.

Onder Revit-gebruikers is Dynamo al langer een veel gebruikte functionaliteit. Sinds Dynamo voor Civil 3D beschikbaar is, ontdekken ook veel civieltechnische ontwerpers de plug-in. “Ik zou Dynamo omschrijven als een tool die je helpt om ontwerpprocessen te versnellen”, aldus De Voogd. “Denk vooral aan repeterende handelingen, die je met één druk op de knop realiseert.”
In zijn werk maakt De Voogd veel gebruik van Corridor-ontwerpen: het herhalen van een principeprofiel over de horizontale en verticale as van een ontwerp, zodat een doorgetrokken 3D-model ontstaat. “Neem als voorbeeld de as van een weg. Die gaat wat omhoog, naar beneden, kent bochten… Steeds genereer je om de zoveel meter een nieuw dwarsprofiel en zo bouw je je 3D-object op, inclusief andere doorlopende objecten, zoals asfaltverharding inclusief fundering, geleiderails, geluidsschermen enzovoorts. Anders is het met vaststaande objecten, zoals de staanders om een geluidsscherm te plaatsen. In AutoCAD is het vrij eenvoudig om die te plaatsen. Tenminste… als ze overal identiek zijn. Zijn ze dat niet, en meestal is dat het geval, dan moet je ze stuk voor stuk aanpassen aan de juiste hoogte, afmetingen en andere eigenschappen. Daar komt Dynamo om de hoek kijken.”

Eén druk op de knop
De Voogd legt uit dat Dynamo hem bij zulke ontwerpen helpt om de aanpassingen aan iedere afzonderlijke staander bij een geluidsscherm geautomatiseerd aan te brengen. “Het script in Dynamo volgt keurig de parameters van het geluidsscherm. Met één druk op de knop ben je klaar. Wat bij grotere projecten vroeger uren duurde, kost nu slechts minuten. Het script vergelijkt de hoogte van het scherm met de positie van de staanders en past ze allemaal in één keer aan. Dat scheelt niet alleen enorm veel tijd, het maakt je werk ook aangenamer. Het repeterende werk dat je anders handmatig zou moeten doen, vind ik namelijk niet echt uitdagend. Dankzij Dynamo kun je snel verder met de onderdelen van je ontwerp die wel om het nodige vakmanschap vragen.”

Clashes signaleren
Daarnaast, zo vervolgt De Voogd enthousiast, zijn dankzij Dynamo fouten te voorkomen, bijvoorbeeld doordat op voorhand al clashes in het ontwerp worden gesignaleerd. “Dat bleek al snel tijdens de training die we bij CAD Accent volgden. Stel je een project voor met veel bomen. In een Excel-lijst hebben we aangeleverd gekregen waar ze staan, wat de hoogte is, hoe groot de stamdiameter is, in welke conditie de boom verkeert… Met Dynamo plaatsen we de bomen snel en eenvoudig op werkelijke grote in het model. Stel je voor dat je werkt aan ondergrondse infrastructuur: je ziet precies of een boom veel of weinig wortels heeft en hoeveel ruimte je hebt voor riolering, kabels of leidingwerk. Hetzelfde geldt bovengronds, bijvoorbeeld bij het plaatsen van lichtmasten. Zo voorkom je mede dankzij Dynamo vervelende verrassingen in de uitvoeringsfase. En: de laatste update van Dynamo voor Civil 3D bevat de optie om Property Sets in te lezen. Al die aanvullende informatie koppel je via Property Sets rechtstreeks aan je 3D-model. Als je een object aanklikt, zie je meteen alle onderliggende informatie.”

Dynamo helpt om aanpassingen aan iedere afzonderlijke staander bij een geluidsscherm geautomatiseerd aan te brengen.

In één dag geleerd
Het is niet ingewikkeld om Dynamo te leren kennen, zo vindt De Voogd. De training die hij en enkele collega’s bij CAD Accent volgden, bood hen meer dan genoeg houvast. “We wilden de training volgen met collega’s van verschillende Sweco-vestigingen. CAD Accent heeft daarom de training verzorgd in ons kantoor in De Bilt en die training was prima. Eén dag. Meer heb je eigenlijk niet nodig om de basis onder de knie te krijgen. Na de basiscursus ga je vooral zelf proberen en ontdekken.”
De zaken waar De Voogd en zijn collega’s alsnog tegenaan liepen, zijn op een tweede cursusdag behandeld. “Al met al heeft het ons een helder beeld opgeleverd van wat de mogelijkheden binnen Dynamo zijn. Ook de manier waarop de cursus werd gegeven, hebben we als prettig ervaren: praktisch, met meer dan genoeg ruimte voor vragen en ideeën. Wij hadden onze investering in de training al heel snel weer terugverdiend.”

Concrete resultaten
Inmiddels hebben De Voogd en zijn collega’s al verschillende mooie stappen gezet met Dynamo als Civil 3D-plug-in. “Zo heeft een collega een script gemaakt om stalen damwanden te plaatsen in een groot dijkverbeteringsproject. En een andere collega heeft een script geschreven om alle bomen in de Rotterdamse wijk Feijenoord in kaart te brengen, vanuit het door Sweco ontwikkelde beheerpakket Obsurv. In dat project waren de kruinvormen van belang: piramidekruinen, kaarsvormige kruinen, ronde kruinen… Alles is verwerkt en visueel gemaakt via Civil 3D naar InfraWorks.”
De Voogd verwacht dat Dynamo in Civil 3D een vlucht gaat nemen. “Vooral omdat we steeds meer zullen gaan scripten, om ontwerpen nog gedetailleerder te maken. Dynamo binnen Civil 3D staat nog in de kinderschoenen, zeker als je ziet wat je met Dynamo binnen Revit al allemaal kunt. Maar ik denk wel dat dit de toekomst is, en dat er voor de toepassing binnen Civil 3D nog veel moois aan zit te komen.”
Of er ook risico’s of beperkingen zijn? De Voogd durft het niet te zeggen: “Ik heb ze in ieder geval nog niet ontdekt. Belangrijk is wel dat je vooraf weet wát je met Dynamo wilt gaan doen. Je kunt namelijk het overzicht verliezen in alle ‘nodes’ en ‘wires’. Bepaal een doel en ga vervolgens aan de slag. Je zult zien dat je gaandeweg steeds nieuwe dingen ontdekt. Wel vind ik het jammer dat je op YouTube nog maar weinig tutorials en andere informatieve video’s vindt over Dynamo voor Civil 3D. Aan de andere kant: we hebben altijd nog onze contacten bij CAD Accent die ons kunnen helpen bij vragen of struikelblokken. CAD Accent is technisch gezien onze leverancier, maar in mijn ogen is het veel meer een partner. Bovendien maakt het feit dat Dynamo voor Civil 3D nog in de kinderschoenen staat, de drive om er zelf in te duiken en te gaan ontdekken alleen maar groter.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top