Nina Rosa wint Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs  

Nina Rosa wint Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs  

Op 30 november 2015 ontving Nina Rosa (Universiteit Utrecht) de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs (5000 euro) voor Informatica en Informatiekunde 2015 bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem.

Ze rondde haar master Game and Media Technology af met de scriptie Immersive Multimodal Virtual Reality Experiences – Using Visual and Auditory Stimuli to Improve Tactile Experiences, die gebaseerd is op experimenten met gecombineerde zintuiglijke ervaringen. De Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs werd uitgereikt door Maarten Emons, bestuurslid Ngi-NGN Platform voor IT-professionals. De jurering was in handen van de KHMW te Haarlem.

Virtuele wereld
Hoe kun je mensen een virtuele wereld zo compleet mogelijk laten ervaren? De mogelijkheden van 3D-beleving worden steeds geavanceerder. Nina Rosa onderzocht hoe je mensen gewicht en temperatuur kunt laten voelen in virtual reality. Daarbij maakte ze gebruik van de wetenschap dat ons brein de ervaringen van verschillende zintuigen combineert. Als we iets groots zien, verwachten we bijvoorbeeld dat het zwaar is. Met andere woorden: een gevoelsbeleving is gebaseerd op gevoelssensaties in combinatie met wat je ziet, hoort, ruikt en proeft (multimodale interactie). Op basis hiervan onderzocht ze in experimenten of ze proefpersonen gewicht kon laten voelen door beelden van grote en kleine voorwerpen te combineren met zware en lichte trillingen op hun huid. Dit gaf proefpersonen de juiste gevoelservaring, al waren er sterke trillingen nodig om de virtuele confrontatie met de grote bal als zwaar te laten voelen. Een vergelijkbaar experiment om een temperatuurgevoel op te wekken met kleuren en trillingen leverde geen overtuigend verband op. In het tweede deel van haar onderzoek deed ze experimenten met combinaties van beeld, geluid en trillingen. Hiermee wilde ze proefpersonen sneeuw, regen en hagel laten voelen. ‘Ook dit werkte minder eenduidig dan we hadden verwacht. Er is meer onderzoek nodig’, aldus Rosa. Ze verwacht dat over tien jaar de virtuele werkelijkheid niet alleen overtuigend visueel en auditief ervaren zal worden, maar ook voelbaar (tactile).

Gedeelde tweede prijs
Naast deze eerste prijs is er een gedeelde tweede prijs van 1000 euro voor Tom Runia (Technische Universiteit  Delft) voor zijn onderzoek om algoritmes voor beeldherkenning (computer vision-algoritmes) te versnellen ten behoeve van de zelfrijdende auto. Voor zijn scriptie High Speed Object Detection. Design, Study and Implementation versnelde Runia algoritmes voor beeldherkenning (computer vision-algoritmes) ten behoeve van de zelfrijdende auto. Hij voerde zijn onderzoek uit bij het onderzoekslaboratorium van TomTom in Eindhoven.

De bijdrage van Runia is vooral het versnellen, combineren en optimaliseren van al bestaande technieken voor het herkennen van objecten (objectdetectie). Zijn focus lag op het detecteren van auto’s in camerabeelden, maar de door hem ontwikkelde technieken zijn ook toepasbaar op herkenning van verkeersborden, verkeerslichten en voetgangers. Het slim combineren en verbeteren van verschillende processoren en graphical processing units (GPU’s) en een snelle implementatie van de computertaal C++ resulteerden in een razendsnelle detector die in staat was om 55 camerabeelden per seconde te analyseren.

De andere winnaar Niek Tax (Universiteit Twente) evalueerde algoritmes voor zelflerende rangschikkingsmethoden.    Voor zijn afstudeerscriptie deed hij literatuuronderzoek naar zelflerende algoritmen voor rangschikking, die bijvoorbeeld de volgorde bepalen waarop sites in zoekmachines worden getoond. Hij vond maar het liefst 87 verschillende algoritmen. Dergelijke algoritmen worden niet alleen toegepast om de prestaties van zoekmachines te verbeteren, maar kunnen bijvoorbeeld ook benut worden voor het plaatsen van advertentieblokken op internet. Niek legde deze 87 algoritmen langs een door hem zelf ontworpen meetlat, waarop nauwkeurigheid en zekerheid de evaluatiedimensies vormden. Op basis van scores op deze twee dimensies selecteerde hij vijf goede zelflerende algoritmen voor rangschikking. Hij baseerde zich hierbij op bestaande evaluaties, maar wist de uitkomsten op een vernieuwende manier te combineren. Voor het tweede deel van zijn scriptie onderzocht hij of hij de rekentijd van de vijf algoritmen kon versnellen door te werken met een cluster van computers. Dit lukte, maar bleek alleen nuttig te zijn voor het doorzoeken van grote databanken. Zijn scriptie bleef niet onopgemerkt en leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Information Processing & Management. Tax studeerde Computer Science aan de Universiteit Twente en deed zijn afstudeerproject bij IT-bedrijf Avanade. Zijn scriptie bleef niet onopgemerkt en leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Information Processing & Management. Op dit moment doet Taks promotieonderzoek aan de Technische Universiteit in Eindhoven naar het volgen en analyseren van menselijk gedrag op basis van process mining methoden.

www.automatiseringgids.nl
www.utwente.nl
www.verkeerinbeeld.nl

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top