Nieuw jasje voor Tekla Structures na krachtige 2019-update

Nieuw jasje voor Tekla Structures na krachtige 2019-update

2019-Versie vooral gericht op samenwerking en visualisatie

Sinds maart dit jaar is de nieuwe versie van Tekla Structures beschikbaar, de 3D BIM-software op het gebied van het modelleren van staal, beton en hout. In dit artikel is er aandacht voor de belangrijkste nieuwe en verbeterde functionaliteiten, die vooral gericht zijn op open samenwerking, gebruiksgemak en slim hergebruik van informatie. Opvallend is dat er via een gratis beschikbare visualizer renders gemaakt kunnen worden van de constructieve modellen en dat is geïnvesteerd in de samenwerking via IFC, .rvt en Trimble Connect.

Door Eleni Skafidas

Wat bij Tekla Structures 2019 direct in het oog springt is de opgefriste gebruikersinterface met nieuwe kleuraccenten; deze zijn nu meer in lijn met andere Trimble BIM-software. Door de nieuwe look-and-feel wordt het intuïtiever om de diverse software en services van Trimble naast elkaar te gebruiken en worden informatiestromen tussen diverse software beter gemanaged. Een goed voorbeeld is het tonen van de Tekla Model Sharing-modellen in het startscherm van Tekla Structures, een concept van Trimble dat al eerder terug te zien was in het nieuwe startscherm van SketchUp Pro na de release begin februari. Met Tekla Model Sharing kunnen gebruikers samenwerken in hetzelfde 3D-model via de cloud. 
Wanneer dieper wordt ingezoomd op de nieuwe functionaliteiten, dan zijn diverse updates de moeite waard om te noemen. Een belangrijke update vinden we in het modelleren van complexe vormen, waarmee snel de basisgeometrieën in Tekla Structures gegenereerd worden. Civiele kunstwerken zoals bruggen en tunnels, worden snel en eenvoudig gemodelleerd in een nieuwe tool genaamd de bridge creator, waarmee de modelleur van ontwerp tot fabricage en uitvoering eenvoudig de informatieflow kan beheren binnen één tool. Zo is het mogelijk om road alignment (zoals LandXML) te importeren en direct hierop te modelleren, waarbij het wapeningsstaal automatisch de (dubbelgekromde) geometrie volgt. Alternatieven worden hierdoor snel inzichtelijk en bovendien zijn materiaallijsten en tekeningen snel te produceren. Verder zijn met de nieuwe versie nu echte radiaal stramienen, zelfstandige gezette platen en nieuwe typen constructieobjecten te modelleren. 

Modellen zijn in de 2019-versie van Tekla Structures realistisch weer te geven met de gratis Visualizer. 

Kloonfunctionaliteit
Op het gebied van tekeningen heeft Tekla Structures de laatste jaren meerdere verbeteringen getoond. Eerder konden al afbeeldingen, snapshots, referentiemodellen, arcering en maatvoering aan tekeningen worden toegevoegd en aangepast, is een 2D-bilbiotheek beschikbaar gekomen en ging het openen van tekeningen tot 25 procent sneller dan voorheen. De nieuwe versie beschikt nu ook over een nieuwe kloonfunctionaliteit voor overzichtstekeningen en een verbeterde kloonfunctionaliteit voor productietekeningen. Hierbij zijn maatlijnpunten te verplaatsen en is de associativiteit van maatlijnen aan te passen. Ook de aangebrachte maatlijnen en bijschriften kunnen automatisch worden hergebruikt op andere delen van tekeningen, zelfs wanneer afmetingen en oriëntaties anders zijn dan bij het origineel. 
Voor het managen van revisies van en het snel schakelen tussen tekeningen die gelinkt zijn aan het 3D-model, heeft Tekla Structures 2019 de Documentmanager. Deze functie wordt ook gebruikt voor het categoriseren op onder andere wijzigingen en meerwerk.

2D-Maatvoering is driedimensionaal weer te geven in het 3D-model.

Renderen in Tekla Structures
Het alom bekende opvallende kleurenpalet van Tekla-modellen kan in de nieuwe versie realistisch worden weergegeven door de nieuwe gratis Visualizer. Deze rendertool helpt gebruikers bij het maken van aansprekende, gedetailleerde afbeeldingen en video’s van het project, iets waar voorheen andere software voor moest worden ingezet. Constructieve ontwerp- en bouwopties worden met slechts een druk op de knop op een esthetische wijze weergegeven in een meer realistische weergave. De Visualizer is in vereenvoudigde vorm ook beschikbaar voor Trimble Connect.

Samenwerking via Trimble Connect
Trimble Connect is het cloudbased platform voor samenwerking en het delen van BIM-projectinformatie. Doordat de bestanden in de cloud worden geplaatst, wordt delen eenvoudig en hebben alle projectbetrokkenen toegang tot de meest actuele informatie.

Trimble Connect werkt onafhankelijk van elke software en kan tientallen 2D- en 3D-bestandsformaten moeiteloos combineren binnen een eenvoudig te gebruiken omgeving. De software wordt in de bouw al veelvuldig ingezet, onder meer VolkerWessels benadrukte de kracht van het platform door strategisch te kiezen voor Trimble Connect en dit integraal te implementeren binnen alle werkmaatschappijen. Uiteraard biedt het werken met zowel Tekla Structures als Trimble Connect diverse voordelen.
In Tekla Structures is het mogelijk om 2D-tekeningen, 3D-modellen en point clouds direct te publiceren in de cloud, zodat stakeholders gratis inzicht krijgen in de voor hen relevante informatie van een project. De modellen kunnen verrijkt worden met velerlei data via object linking, opmerkingen, views, maar ontwerpwijzigingen kunnen niet worden gedaan. Uiteraard is het mogelijk om vanuit Trimble Connect het model in Tekla Structures te openen, om wijzigingen aan te brengen en deze snel opnieuw te delen met projectpartners (zonder Tekla).

Informatie delen
Er zijn diverse handige tools in Tekla Structures beschikbaar, waarmee bijvoorbeeld tekeningen direct gepubliceerd worden in Trimble Connect. De tekeningen worden hierbij gekoppeld aan modelobjecten, zodat per object direct de tekeningen inzichtelijk zijn. Het voordeel hiervan is dat dit automatisch gebeurt, waardoor de kans op fouten wordt geminimaliseerd. De tekeningen zijn direct beschikbaar op bouwplaats en bij productie via web of mobiel, waarbij dus altijd met de meest actuele informatie wordt gewerkt, ook na wijzigingen. Een interessante optie is het combineren van 2D-maatvoering met een 3D-model tot een hybride model. Naast het feit dat een tekening als onderlegger gebruikt kan worden, kan de 2D-maatvoering driedimensionaal worden weergegeven in het 3D-model. Dit bevordert op vele manieren het inzicht en de nauwkeurigheid van de informatie. 
In de workflow is het ook nuttig dat procesinformatie, zoals statusinformatie gedeeld kan worden van Tekla Structures naar Trimble Connect in de cloud. Wederom wordt de informatie direct gekoppeld aan de betreffende objecten. Welke informatie gedeeld wordt en welke status wordt meegegeven, is vrij in te richten, waardoor dit gebruikt kan worden tijdens de engineering, productie en montage.
Voor de gevallen waarbij IFC geen mogelijkheid is en het aanleveren van rvt-bestanden wordt voorgeschreven tijdens projecten, biedt Tekla Structures nu de mogelijkheid om direct een Autodesk Revit (.rvt) bestand te genereren. Uiteraard blijft de IFC-workflow van en naar Revit (OpenBIM) in technisch opzicht de beste oplossing, deze is robuust, toekomstbestendig en gericht op projectleden die graag de beste tools voor de juiste taak gebruiken. Aangeraden wordt dan ook de nieuwe optie alleen te gebruiken voor controle.

Bridge Creator is een nieuwe tool voor het modelleren van civiele kunstwerken zoals bruggen en tunnels. 

Eleni Skafidas is content marketeer bij Construsoft. Voor meer informatie over Tekla 2019, zie

Website Construsoft

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top