ICC Congres Regio Schiphol

19 mei 2016

98 procent van de nieuwe luchtfoto's in de Schiphol regio is 'binnen', maar tijdens het ICC Congres in Alkmaar op 18 mei 2016 kwamen de gebruikers van geo-informatie in de breedste zin aan het woord.

Het ICC is opgericht door en voor met name (semi)overheden en aan de overheid gelieerde organisaties in de regio Schiphol. Het ICC coördineert en begeleidt de verwerving van verticale luchtfoto’s en andere remotesensing-producten en diensten van overheden binnen de regio Schiphol. Het ICC is echter ook een kennis- en informatiecentrum en ondersteunt de deelnemers bij het gebruik van de verkregen producten in de organisaties.

ICC Congres

Ries Visser van de afdeling Basisinformatie Amsterdam praatte de ICC-deelnemers bij over het zelf inwinnen en in beheer nemen van panoramabeelden met behulp van een Trimble panoramacamera op een auto. Amsterdam is daar sinds kort mee bezig, men zit op dit moment in de pioniersfase, maar de vooruitzichten (en de geschatte besparingen) zijn absoluut veelbelovend. Tamme van der Wal van AeroVision sprak over informatiebronnen voor integrale groenmotoring in 'Climate Smart Cities', en dan met name de inhoud en de mogelijkheden van het recentelijk opgezette Boomregister hierbij.

ICC Congres

 

De Gemeente Purmerend raakte met twee presentaties tijdens deze dag de kern van wat er speelt in binnengemeentelijke processen. Milou van Putten en Annemieke Molenaar, beleidsmedewerkers 'Wonen' stortten heel slim een schier eindeloze (en gedetailleerde) lijst met wensen en eisen uit over de aanwezige Geo-ICT'ers. Slim, want zo gepresenteerd, zou je hun klaagzang immers kunnen opvatten als hulpeloos gezeur. Je kunt je bovendien afvragen of de dames zelf wel eens een computer hebben aangezet. Spreek je dat hardop uit, dan ben je er in getrapt. Geen van de vragen was namelijk irrelevant voor de informatiebehoefte van de afdeling Wonen. Bovendien waren ze voor een beetje informatiespecialist technisch prima uitvoerbaar. De pijn zit ergens anders. ICT-afdelingen (waaronder ook de geo-afdelingen) zijn er niet om te beoordelen hoe slim of hoe dom de overige collega's ter gemeentehuis precies zijn. Ook zijn zij er niet om te bepalen welke data bruikbaar zijn en welke niet. Zij zijn er om de andere afdelingen in staat te stellen vragen te beantwoorden, zo goed mogelijk te onderbouwen en te illustreren.

 

ICC Congres

ICC Congres

En in Purmerend is het óók gewoon ploeteren in de klei, met gespecialiseerde afdelingen die af en toe als eilandenrijkjes regeren over hun minuscule domeinen. Saskia Hofstede en Herman Jan Frieling gingen samen met de aanwezigen aan de slag met 'de schatkist van de basisregistraties'. Verzamel een aantal leuke houten doosjes, stop daarin de informatie uit de basisregistraties en verbind ze met elkaar middels een draadje wol. Een gouden idee. Géén discussies over techniek, firewalls, afdelingsmuren en tegenstrubbelende collega's, maar helder nadenken over wat wenselijk en nodig is, zonder dat er een wirwar van mogelijkheden ontstaat.

De eerder gevoerde paneldiscussie 'Hoe maak je investeringen in het gebruik van geo-informatie bespreekbaar en succesvol?' had wellicht beter ná deze workshop georganiseerd kunnen worden. In het ochtendprogramma kwam de interactie met de zaal maar matig op gang, terwijl de later gegeven workshop juist de tongen los maakte.

 

ICC CongresICC Congres

 

De afmaker was gegund aan Marien de Bakker van hogeschool HAS Den Bosch. Hij sprak helder over de benodigde competenties en vaardigheden die nodig zijn om anno 2016 op je plek te zijn in de geowereld. Dat het gaat om kennis en vaardigheden zal iedereen duidelijk zijn. Wat het ICC Congres vooral duidelijk maakte, dat de houding van de geospecialist bepalend is voor zijn of haar succes.

Website ICC Regio Schiphol

Comments are closed.