Henk Scholten geëerd met Lifetime Achievement Award

Henk Scholten geëerd met Lifetime Achievement Award

Henk Scholten ontving tijdens de Geospatial World Forum op 25 mei 2016 de Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geo-informatietechnologie wereldwijd.

Door Marianna van den Broek

Professor Henk Scholten, CEO van Geodan, directeur van het SPINlab en hoogleraar Ruimtelijke Informatica aan de Vrije Universiteit werd geëerd voor zijn baanbrekende inzet voor het vak met een Lifetime Achievement Award. Deze onderscheiding ontving hij op 25 mei 2016 tijdens het Geospatial World Forum in het World Trade Centre in Rotterdam. De jury kende hem deze onderscheiding toe voor “zijn bijdrage gedurende vier decennia als leraar, entrepreneur en ambassadeur van geo-informatica. Zijn visie op het vak door wiskunde met geografie te verbinden, heeft nieuwe wegen voor modellering geopend om zo meer grip op de toekomst te krijgen en de wereld waarin we leven beter te begrijpen.” Ook dankzij zijn ‘unieke uitstraling en intuïtie’ heeft Henk Scholten een ‘enorme impuls’ gegeven aan de ontwikkeling van de wereldwijde GIS/geospatial community. “Duizenden studenten van diverse studierichtingen en organisaties heeft hij inmiddels geschoold in zijn visie op ruimtelijk denken”. Tot zover de mooie woorden van de jury.

Lifetime Achievement Award
Henk Scholten

Leadership Awards

De Leadership Awards behoren tot de meest prestieuze awards op geospatial-gebied en dragen wereldwijde erkenning. De jury bestaat uit een internationaal panel van gerenommeerde leden van zowel bedrijfsleven als wetenschap:

  • Barbara Ryan, Secretariat Director, Group on Earth Observations (GEO), Zwitserland
  • Ed Parsons, Geospatial Technoloog, Google, UK
  • Prof. Josef Strobl, Head Of Department Z_Gis, University of Salzburg
  • Rob Van De Velde, Directeur Geonovum, The Netherlands

’Disruptive’ ideeën

Dat Henk Scholten juist nu deze Lifetime Award krijgt uitgereikt, lijkt geen toeval. De conferentie gaat dit jaar over ‘disruptive business-models’ en als er iets is wat Scholten kenmerkt, dan is het wel dit thema. Scholten verrast al zijn hele leven mensen met ‘disruptive’ ideeën, waarvan de samenwerking tussen de Vrije Universiteit en Geodan er één is. Voordat GIS een term werd, was hij er al mee bezig. En meer recent zag hij als een van de eersten de kracht van ‘gamification’ voor het vak. De toegankelijke wereld van Minecraft bracht hem op het idee om geo-data in te laden en zo een echte wereld te creëren: Geocraft, waarmee Nederlandse kinderen hun eigen omgeving kunnen bouwen. Afgelopen najaar 2015 werd Geocraft op de Smart City Expo te Barcelona gepresenteerd en direct werd duidelijk dat hier wereldwijd belangstelling voor is. Inmiddels zijn de eerste Europese steden in Geocraft verschenen. Tegelijkertijd gingen op meerdere Technasia projecten van start met veelbelovende resultaten. Scholieren van een Technasium uit Lelystad presenteerden hun toekomstscenario voor de Markermeer aan Minister Schultz, die opmerkte dat de scholieren met hun ontwerp verder waren dan haar eigen ambtenaren.

 

08 GIS Henk Scholten164 L (3)

Serious business

Geocraft is aan het uitgroeien van een ‘serious game’ naar ‘serious business’ met toepassingen voor de bouw, burgerparticipatie en verduurzaming van steden en gebieden. Zo gaat de gemeente Amsterdam met de bewoners van Buiksloterham in Geocraft gezamenlijk plannen ontwikkelen voor hun wijk, in Geocraft wel te verstaan. Amsterdam, onlangs uitgeroepen tot ‘innovatiehoofdstad van Europa’ gaat met Geodan intensief samenwerken aan deze en andere ‘smart city’-oplossingen.

Website Geodan

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top