Grote vervangingsopgave op hoogspanningsstations TenneT

Grote vervangingsopgave op hoogspanningsstations TenneT

Een combinatie van Witteveen+Bos, Bilfinger Tebodin en Petersburg Consultants ondersteunt TenneT, verantwoordelijk voor de landelijke distributie van elektriciteit, bij een grote vervangingsopgave van assets op hoogspanningsstations. De combinatie kreeg de raamovereenkomst daartoe in maart 2018 gegund.

Elektriciteitsnetwerken (grids) in West-Europa moeten worden vervangen. Decentrale opwekking als onderdeel van de energietransitie vraagt om andere, zwaardere netwerkconfiguraties voor hoogspanning. TenneT investeert de komende tien jaar ruim vijf miljard euro in deze vervanging. Voor een van de drie regio’s in Nederland, de regio Zuid, heeft TenneT gekozen voor de combinatie van de drie bureaus om dit te realiseren vanwege de hoge kwaliteit en ambities ten aanzien van veiligheid. De combinatie gaat bijdragen aan de standaardisatie en uniformering van processen en diverse risicobeoordelingen binnen TenneT. Het raamcontract voor de advies- en engineeringwerkzaamheden voor ‘Maintenance en Preservation’ is afgesloten voor een periode van twee jaar, met een optie van verlenging tot acht jaar.

TenneT is de Nederlandse Transmission System Operator (TSO) en beheerder van het landelijk hoogspanningsnet met een spanningsniveau vanaf 110 kV. Deze netten verbinden alle Nederlandse regionale netten en het Europese net met elkaar. Daarnaast bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Deze continuïteit moet gegarandeerd worden, terwijl de energietransitie veranderingen van het net vraagt, bijvoorbeeld door decentrale opwekking. Voor de regio Zuid gaat de combinatie van de drie bureaus engineeringspakketten uitwerken voor de preventieve en correctieve vervangingen van de verschillende assets op de hoogspanningsstations. Binnen deze engineeringspakketten voert de combinatie inspecties uit naar de huidige conditie, verricht ontwerpwerkzaamheden en schrijft bestekken, zodat de vervanging van de geselecteerde componenten veilig en goed kan worden uitgevoerd door een aannemer. De assets die vervangen worden betreffen primaire (transformatoren tot vermogensschakelaars), secundaire (aansturing tot telecommunicatiesystemen) en tertiaire componenten van een station.

Website Witteveen+Bos

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top