GeoExperts richt zich op advies, interim en detachering

GeoExperts richt zich op advies, interim en detachering

Nieuw bedrijf van bekende aandeelhouders

GeoExperts is een nieuw bedrijf waarin twee bekende aandeelhouders een specifiek deel van hun kennis, kunde en capaciteit hebben ingebracht. Die bedrijven zijn Ruimteschepper en Nieuwland Geo-Informatie. Zij hebben in GeoExperts de krachten gebundeld op het gebied van advies, interim en detachering. BIGnieuws sprak met Douwe Blanksma, mede-eigenaar bij Ruimteschepper, over de opzet en ambities van de kortgeleden opgerichte onderneming. 

Door Lambert-Jan Koops

Douwe Blanksma: “Er is steeds meer vraag naar zowel omgevingsdata als experts op geo-gebied die snappen hoe data-gedreven besluiten moeten worden ondersteund.”

De positionering van GeoExperts is om te beginnen om bedrijfskundige redenen een goede zaak, zo stelt Blanksma. Voor zowel de oprichters Nieuwland en Ruimteschepper als GeoExperts betekent het namelijk focus op de afnemers van hun kernactiviteiten. Nieuwland richt zich als innovatieve leverancier op webGIS- en geoApps-oplossingen en als opleider op opleidingen als de Basis- en de Post-hbo Geo & GIS-opleidingen en het ontwikkelen van e-learning geo-ICT-trainingen. Ruimteschepper zet de groei van de kennisnetwerken van de Zelfstandig GeoProfessionals en KennisKring door en breidt het specifieke training- en workshopprogramma uit. 
Een extra reden om samen een nieuw bedrijf te beginnen is dat ze elkaar enorm goed aanvullen, zo stelt Blanksma. “Nieuwland is al vele jaren sterk in GIS/Geo-data, analyse en beheer, Ruimteschepper in projectmanagement, advies en senior geo-ICT. Er is wel wat overlap in activiteiten van de beide bedrijven, maar dat is maar minimaal. De complementaire kennis en capaciteiten wegen dan ook veel zwaarder. Vanuit Nieuwland bekeken is het bijvoorbeeld heel aantrekkelijk dat Ruimteschepper een groot netwerk heeft. Omgekeerd is het voor Ruimteschepper weer nuttig dat Nieuwland is toegerust qua netwerk, HR en kennisondersteuning op het in dienst hebben van de mensen. Kortom: op het leveren van diensten vullen we elkaar goed aan binnen GeoExperts, een bedrijf dat het zowel van een groot netwerk als het binden en boeien door middel van kennis moet hebben.”

Toenemende vraag
Bedrijfskundig zijn de overwegingen om GeoExperts te starten dus duidelijk, maar Blanksma denkt daarnaast dat het nieuwe bedrijf ook nodig is in de huidige markt. “De Omgevingswet, de energietransitie en de opkomst van Smart Cities zorgen ervoor dat locatie-intelligentie in vrijwel alle facetten van informatisering doordringt. Er is dus steeds meer vraag naar zowel omgevingsdata als experts op geo-gebied die snappen hoe data-gedreven besluiten moeten worden ondersteund. Veel organisaties krijgen op die manier te maken met extra of nieuwe functies binnen hun bedrijfsproces en moeten die op de een of andere manier invullen. Hier springt GeoExperts dus op in.”
Een van de moeilijkheden voor zowel bedrijven als overheden is dat er meer vraag is naar geo-ICT-specialisten dan dat er geschikte kandidaten zijn, zo constateert Blanksma. “Het jobhoppen van deze geo-ICT-experts is momenteel echt een ding. Organisaties plukken werknemers bij elkaar weg en gaten worden met gaten gevuld. Gelukkig dringt steeds meer het besef door dat we met z’n allen, dus als gehele geosector, iets moeten doen op opleidingsgebied. Want wat er is, is niet voldoende. Er zijn weliswaar hbo-opleidingen in Almere en in Den Bosch, enkele universitaire richtingen met toenemende GIS-expertise in het pakket, maar die leveren zeker niet alle benodigde specialisten. De opleiding landmeten op hbo-niveau bestaat niet meer en is alleen nog als mbo beschikbaar. Natuurlijk is er in Delft Geomatics en op masterniveau GIMA, maar dat is ook niet genoeg.”

Traineeships
Blanksma ziet dat in veel opleidingen geo-tools wel ter sprake komen, maar dat ze daarbij dan slechts oppervlakkig worden behandeld en generiek worden ingezet. Bovendien ziet hij dat er nog een gat zit tussen data science en de geo-informatica: “Beide richtingen weten niet goed wat ze met elkaar kunnen en ze weten niet goed dat ze elkaar nodig hebben. Daarom ben ik ook een warm voorstander van traineeships waarbij ICT’ers GIS bijgeschoold krijgen en aardwetenschappelijk gerelateerde studenten met bijscholing geschikt worden gemaakt voor het werk binnen onze geo/data-sector. We zien dat dit onder andere bij enkele grote ingenieursbureaus al wel intern wordt gedaan, maar het zou ook meer algemeen kunnen worden opgepakt. Het is dan ook een van de plannen waar GeoExperts mee aan de slag gaat: samen met opdrachtgevers klasjes vormen voor traineeships. Daar kan GeoExperts een unieke positie innemen. De kennisbedrijven Nieuwland en Ruimteschepper beschikken immers over alle opleidingsvaardigheden en mogelijkheden. We nodigen dan ook de branche van harte uit hierin met elkaar op te trekken.” 

Maarten van der Hoek (foto) vormt samen met Douwe Blanksma de directie van GeoExperts.

Onderscheidend
Met de honderd procent focus op zowel de GIS & Geo gebruikende organisaties als de Geo-professionals denkt Blanksma dat Geo-Experts zich goed kan onderscheiden van de generieke advies- en detacheringsbureaus. “Algemene bureaus richten zich veelal op persoonlijke ontwikkeling, maar hebben niet veel te bieden op het gebied van inhoudelijke ontwikkeling en marktkennis. Het voordeel van GeoExperts is dat er ´zuster´-organisaties naast staan die de ontwikkelingen in de markt kennen, actief zijn in kennisverwerving en -deling en over eigen opleidingsfaciliteiten beschikken. De professionals krijgen daarmee meer kans en coaching om vakinhoudelijk te groeien. 

Bovendien heeft GeoExperts behoorlijk wat slagkracht. Met het bundelen van de krachten van ruim veertig geo-professionals in dienst en een kleine honderd zelfstandige geo-ondernemers, ontstaat direct een van de grootste, onafhankelijke kennis/dienstaanbieders in Nederland. Kortom: het bedrijf kan zowel inhoudelijk als operationeel een vliegende start maken en ik denk dan ook dat GeoExperts een serieuze rol zal kunnen spelen in het Nederlandse geo-werkveld.”
Afsluitend geeft Blanksma mee: “De opdrachtgever vraagt om nieuwsgierige meedenkers met kennis van zaken en een oprechte zakelijke houding. In dat DNA-profiel voelen wij ons als de spreekwoordelijke vis in het water.”

Over GeoExperts
Het hoofdkantoor van GeoExperts is gevestigd in Wageningen. De directie wordt gevoerd door Maarten van der Hoek en Douwe Blanksma. Jan Roodzand is adviseur strategie en Arie Schenk financieel eindverantwoordelijk.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top