Geodata bepalen de beste plek om te wonen in Nederland

Geodata bepalen de beste plek om te wonen in Nederland

De beste woonwijk van Nederland is Lent. Dat blijkt uit een data-analyse van Geodan, specialist in location intelligence. Op basis van een analyse van 5 verschillende factoren kwam Lent als winnaar uit de bus.

Deze 5 factoren (woningwaarde, ruim en groen wonen, wonen bij voorzieningen, wonen bij werk en woningkwaliteit) zijn voor de gemiddelde Nederlander erg belangrijk bij de keuze van hun woonomgeving. Lent scoort vooral goed op woningwaarde, woningkwaliteit en ruim en groen wonen. Saeftinge-Nemelaar in Haarlem eindigde op de tweede plek; de Vrijheidsbuurt in Gouda is nummer 3.

Alle factoren die in de data-analyse worden meegenomen, scoren via een ranking een rapportcijfer van 1 tot en met 10. Bij een gelijke score is voor de ranking de WOZ-waarde bepalend; een lagere WOZ heeft dan de voorkeur. 

WOZ-waarde
Uniek aan deze analyse is dat de gemiddelde WOZ-waarde wordt meegenomen. Geodan berekende per buurt de WOZ-waarde per vierkante meter woonoppervlak. Hoe dichter de WOZ-waarde van een wijk bij het gemiddelde ligt, hoe hoger hij wordt gewaardeerd. Andere onderzoeken houden geen rekening met de woonprijs. Het gevolg is dat steevast mooie, maar voor de meeste mensen onbetaalbare locaties als winnaar uit de bus komen.

Data bieden nieuwe inzichten
“De koele cijfers kunnen natuurlijk niet voor mensen bepalen waar ze het lekkerste wonen. Het blijft een gevoelskwestie”, zegt Henk Scholten, CEO van Geodan. “Iedereen heeft andere eisen aan een woonplek. Maar locatiedata kunnen mensen wel helpen een betere beslissing te maken, omdat zij daardoor over meer informatie beschikken. Zoals dat eigenlijk geldt voor al onze tools. Of het nu gaat om het bepalen van de snelste route of het versnellen van een energietransitie. Ze bieden onze klanten nieuwe inzichten.”

Op het contentplatform van Geodan, The Meridian, is het voor iedereen mogelijk te testen welke wijk voor hen het beste scoort.

Wie naar deze pagina gaat en daar minstens 3 voor hem of haar belangrijke factoren selecteert, krijgt meteen overzicht van de wijken die het beste scoren op deze onderdelen.

Verbeteren van stad werpt vruchten af
Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls: “Mooi om te horen dat ook anderen ontdekken wat veel Nijmegenaren al weten: dat Lent een mooie plek is om te wonen. Mede vanwege grote veranderingen, zoals nieuw groen en water, staat het stadsdeel ook bij ons bekend als een prima locatie. De gemeente Nijmegen werkt hard aan het doorlopend verbeteren van onze stad. Goed om te constateren dat dit zijn vruchten afwerpt.”

Website Geodan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top