Enexis wil stroomstoringen sneller oplossen met distributie-automatisering

Enexis wil stroomstoringen sneller oplossen met distributie-automatisering

Netbeheerder Enexis heeft ruim 65 miljoen euro gereserveerd voor distributie-automatisering. In 2020 moeten de zeventien steden met de meeste huishoudens binnen het Enexis-verzorgingsgebied hiervan zijn voorzien.

Met distributie-automatisering kunnen stroomstoringen gerichter, efficiënter en volgens Enexis zelf gemiddeld tot 50 procent sneller worden verholpen. In totaal profiteren meer dan 1 miljoen stroomgebruikers, ruim 40 procent van het gehele verzorgingsgebied van Enexis.

Monitoring en bediening

Ongeveer 70% van de alle stroomstoringen vindt plaats in het middenspanningsdistributienet en een stroomstoring duurt gemiddeld 90 minuten. Om het elektriciteitsnetwerk te automatiseren, worden de middenspanningstations uitgerust met een kleine computer. Hierdoor kan het netwerk op afstand gemonitord en bediend worden door de controlekamer. Door het aanbrengen van distributie-automatiseringstechniek kan een storing voor een groot gedeelte van de klanten teruggebracht worden naar slechts enkele minuten, waardoor zij sneller weer van stroom voorzien zijn. De overige klanten worden weer aangesloten zodra de storing verholpen is. In 2020 moeten drie duizend van deze middenspanningstations voorzien zijn van deze techniek. Op dit moment zijn Hengelo en Enschede al volledig voorzien van distributie-automatisering. Zwolle is nu ongeveer voor 80 procent voorzien en in de stad Groningen en ’s-Hertogenbosch zijn de werkzaamheden inmiddels gestart.

Meer inzicht

Naast de bijdrage die de technologie levert aan het verminderen van het aantal storingsminuten, geeft deze techniek meer inzicht in de actuele netsituatie. Dat is belangrijk met het complexer worden van energiestromen door lokale opwekking en een toenemend verbruik. Hiermee wil Enexis een hogere betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en een hogere tevredenheid van de klanten realiseren. In 2013 is distributie-automatisering voor het eerst volledig uitgerold in Enschede. Door het gebleken succes, is besloten deze techniek uit te rollen. Marco Poorts, Manager Strategie Ontwikkeling bij Enexis: ”Enexis is continu bezig met het onderhouden en verbeteren van het netwerk. Distributie-automatisering is daar een belangrijke ontwikkeling in. Doordat we nu op afstand snel de storing kunnen lokaliseren, zijn we enerzijds in staat om de overlast voor de klanten tot een minimum te beperken en anderzijds zijn we nog beter voorbereid op de toekomst.”

Website Enexis
Website Enexis Innovatie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top