Eerste slimme kruising ligt in Friesland

8 februari 2018

Friesland heeft een primeur: een slimme kruising. Op deze kruising, in de N359 bij Huins en Lions, staan nu digitale verkeersborden.

De borden passen zich automatisch aan. Komt er geen verkeer van één van de zijwegen? Dat betekent, met 100 kilometer per uur, doorrijden. Komt er wél verkeer aan van één van de zijwegen? Dan geven de borden dit duidelijk aan. Dus: afremmen naar 70 kilometer per uur. De komende anderhalve week gebruikt aannemer Vialis om alle borden goed op elkaar af te stemmen. De borden zijn volledig in werking vanaf donderdag 15 februari 2018. Het systeem van de slimme kruising is op 6 februari op de locatie gepresenteerd.

 

Afremmen
Sijbren van der Velde rijdt regelmatig over de weg van Leeuwarden naar Bolsward (de N359). Bij het kruispunt Huins-Lions moest hij altijd afremmen, van 100 kilometer per uur naar 70 kilometer per uur. Terwijl er vaak geen verkeer aan kwam. Daar stoorde hij zich aan: als er toch geen verkeer van de zijwegen aan kwam, waarom zou hij dan nog afremmen? Hij dacht na over een oplossing. Met zijn idee klopte hij aan bij de provincie Frysland. Al een langere tijd is de provincie bezig met het veiliger maken van de N359 tussen Leeuwarden en Bolsward. “Daarom twijfelden we ook geen moment om met dit idee aan de slag te gaan”, vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes in een uitgestuurd persbericht. “De gedachte van Van der Velde, om niet meer af te remmen op het kruispunt, lijkt op zich heel onveilig. Echter, de nieuwe borden geven aan wanneer er verkeer rijdt op het kruispunt. Wij verwachten dan ook dat mensen daardoor hun snelheid gelijk zullen aanpassen.”

Website Provincie Fryslan

Comments are closed.