Een (open geodata) schatkamer die je zelf moet vullen?!?

16 februari 2016

Schatzoekertje. Wie heeft het vroeger als klein kind nooit gespeeld? Verpakt in een mooie fantasie over piraten, farao’s of indianen, of misschien wel gewoon als speurtocht. Weet u nog hoe mooi het was als je eindelijk de schat gevonden had? Ik herinner me vooral de opwinding en de tevredenheid als je aan het einde van een middag buitenspelen eindelijk de schat in handen had…

Door Friso Penninga

Deze winter moest ik opeens weer aan dat gevoel terugdenken, toen ik me realiseerde dat we als volwassenen (en helemaal als professionals) eigenlijk nooit meer schatzoekertje spelen. Dat is zonde, want schatzoekertje is niet alleen leuk, maar vooral ook nuttig. Juist voor professionals! Naar welke schat zijn we dan op zoek? De schat van tegenwoordig heet open data. En de schat waar ik het vrolijkst van word, is open geodata.

Veel van de basisthema’s op het gebied van open geodata zijn te vinden in PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart). Om snel een indruk te krijgen van de mogelijkheden, kunt u in de viewer grasduinen door alle beschikbare services. Een fantastische voorziening, maar wat mij betreft is dit nog niet eens de echte schat. De échte schat, daar zit u namelijk op. Voor mij bestaat de echte schat uit al die data uit werkprocessen van de lagere overheden. Parkeergebieden, sportvoorzieningen, buurthuizen, veilige looproutes naar school: u voert beleid op die onderwerpen en produceert er data over; ik wil die data graag vinden en gebruiken. En veel collega-schatzoekers willen dat ook!

Het actief aanbieden van die data vraagt om een open data beleid in elke organisatie. Veel gemeenten zijn -al dan niet door vragen vanuit de politiek- aan het bekijken hoe ze dit vorm kunnen geven. In dat proces komen tal van vragen naar voren. Wie zit er op onze data te wachten? Moeten we een eigen open data portaal hebben? Wat kost het ontsluiten van die open data? Wie gaat dat betalen? Waar beginnen we? Allemaal terechte vragen, die bovendien lang niet allemaal direct zijn te beantwoorden. Zelf ben ik groot fan van de pragmatische aanpak: bekijk welke stappen je tegen minimale kosten kunt zetten om te beginnen met het ontsluiten van open data en bepaal later -op basis van ervaring- hoe je verder gaat. Is er vraag naar verbreding van het aanbod, of misschien naar een andere wijze van ontsluiting? Laat de tijd het leren. Maar voor nu: begin pragmatisch.

Pragmatisch beginnen met het ontsluiten van open geodata, is nu wel héél eenvoudig geworden: de PDOK Geodatastore biedt een eenvoudig en gebruiksvriendelijk portaal voor het opslaan en ontsluiten van open geodata door overheden. Gratis! Waarom? Omdat het niet efficiënt is, als elke overheidspartij zelf het wiel opnieuw moet uitvinden. En omdat het niet effectief is, als ik als schatzoeker geconfronteerd wordt met een woud aan open data portalen…

Is de PDOK Geodatastore interessant voor u? Goede kans van wel. Want het biedt niet alleen een eenvoudig portaal voor het opslaan en ontsluiten van de open geodata, maar zorgt ook voor goede vindbaarheid door het registreren van een beperkte set metadata in het Nationaal Georegister. En dat is belangrijk! Want als klein kind kon schatzoekertje me niet lang genoeg duren, maar tegenwoordig wil ik het liefst direct resultaat. Nu spreek ik nog wel eens mensen die metadata ingewikkeld vinden, maar ik geloof dat de Geodatastore het u zo makkelijk maakt: blader deze instructie eens door en oordeel zelf.

U begrijpt wellicht dat de PDOK Geodatastore voor mij een geweldige schatkamer is. Maar die nieuwe schatkamer moet nog wel gevuld worden! Helpt u mij schatzoekertje spelen door uw open geodata via de PDOK Geodatastore te gaan ontsluiten?

Friso Penninga werkt als adviseur bij Geonovum en is onder meer verantwoordelijk voor de strategisch advisering rond PDOK.

 

 

Comments are closed.