Een goed voornemen voor 2019

28 februari 2019

De tijd is rijp voor een 3D-stadsmodel!

3D GIS en 3D-stadsmodellen, in Nederland praten wij er al jaren over. Zo her en der zijn/komen er ook dergelijke modellen, maar mainstream is het zeker nog niet. Gelukkig is het inmiddels 2019 en zoals u weet: goede voornemens horen bij een nieuw jaar als een oplader bij een smartphone. Mag ik er daarom eentje voorstellen: dit jaar gaat ook u met een 3D-stadsmodel aan de slag!

Door Jan Blaauboer

Rotterdam heeft al een 3D-stadsmodel, wie volgt er in 2019?

Mijn voorstel in het intro van dit artikel lijkt wellicht een beetje een ambitieus voornemen. Aan de andere kant moeten we de lat ook niet te laag leggen! In dit opiniestuk ga ik bovendien proberen u op weg te helpen.
Uitdagingen die ik vaak hoor als 3D-stadsmodellen ter sprake komen, zijn de kosten van het model en de moeilijkheden bij het gebruik. Om met het laatste te beginnen: “Waar heb dat voor nodig?” In iets andere bewoording: wat is de businesscase? Consensus lijkt te zijn dat er niet één ‘killer’ businesscase is. 

De verzameling van bekende use-cases vormen tezamen de businesscase. Ervaring leert dat, wanneer gebruikers het 3D-model ervaren, er spontaan nieuwe use-cases bijkomen. ‘Zien eten, doet eten’, zullen we maar zeggen. Ik denk ook dat visie hier een belangrijke rol speelt. Uiteindelijk is een 3D-stadsmodel onvermijdelijk. De Omgevingswet, IoT, simulaties, analyses, het zijn allemaal onderwerpen die een 3D-stadsmodel noodzakelijk (gaan) maken. De vraag die u zich moet stellen, is dus welke rol u wilt met uw gemeente. Bent u een trendsetter of een trendvolger?

Kosten
Wat betreft de kosten, die vallen eigenlijk best wel mee. Ik heb wat grove research gedaan voor een reality-model. Ik kwam uit op een bedrag van tussen de 100.000 en 150.000 euro als we van scratch af beginnen voor een stad met een oppervlakte tussen de 150 en 200 vierkante kilometer. Natuurlijk is dit een hoop geld. Echter, wanneer je dit bedrag naast de totale gemeentebegroting voor een jaar legt, valt het erg mee. Bovendien is het een investering en dus niet alleen een kostenpost. 

Bedenk ook dat u niet gelijk de hele stad moet ‘doen’. Er is geen enkel bezwaar om te beginnen met een gebied waar gaat worden ontwikkeld. De kosten van dit deel van het stadsmodel kunnen daarbij wellicht door het ontwikkelproject worden gedragen. Klein beginnen is daarnaast ook gewoon slim. Je kunt relatief snel laten zien wat de mogelijkheden van het 3D-model zijn. De kans is groot dat dit de handen op elkaar brengt om een 3D-model voor de gehele stad te gaan maken.

Conclusie
Er zijn in Nederland inmiddels ook veel bedrijven die u, uiteraard tegen vergoeding, kunnen helpen met het realiseren van een 3D-stadsmodel. Met andere woorden: het introduceren van een 3D-stadsmodel in uw gemeente hoeft niet alleen een goed voornemen te zijn, het is ook een alleszins betaalbaar, nuttig en uitvoerbaar voornemen!

Jan Blaauboer is zelfstandig GeoBIM-adviseur.

Comments are closed.