De kracht van een puntenwolk

De kracht van een puntenwolk

Data steeds toegankelijker

Een puntenwolk is een 3D-model van de werkelijkheid dat opgebouwd is uit gemeten punten. Een puntenwolk kan bij vele toepassingen van waarde zijn. Voor het berekenen van volumes, het genereren van dwarsdoorsnedes, maar ook bij renovatiewerkzaamheden of het modelleren van een bestaand object. Nu bijna alles in 3D wordt weergegeven biedt een puntenwolk het beste van twee werelden: de benodigde nauwkeurige meetdata in een visueel herkenbaar (fotorealistisch) model. 

Door de redactie

De interesse in het werken met 3D-meetdata op basis van beeldmateriaal en scans neemt explosief toe. Dit bleek wel tijdens de ‘Dag van de puntenwolk’ die Geometius onlangs organiseerde in Huizen. Van het genereren van een puntenwolk met video’s vanaf een smartphone, tot een Scanning Total Station en een geavanceerd Mobile Mapping-systeem. De bezoekers konden alle opties interactief met elkaar vergelijken.
De dag werd geopend door Edward Verbree van de TU Delft met een presentatie over ‘De exploratieve zeggingskracht van de puntenwolk’. Daarnaast spraken specialisten over verschillende onderwerpen zoals, 3D-scanning in de petrochemische industrie en het gebruik van puntenwolken bij BIM-toepassingen. Een compleet overzicht van de verschillende Trimble-inwinoplossingen kon hierbij niet ontbreken.

Toegankelijkheid
Het werken met een puntenwolk wordt steeds toegankelijker. Tijdens de live-demonstraties van Pix4Dmapper-software werd duidelijk hoe eenvoudig het is om een 3D-model te genereren uit een reeks foto’s of een video die gemaakt is met een smartphone. De bezoekers konden hierbij ervaren hoe een video stapsgewijs wordt omgezet in een verrassend nauwkeurige puntenwolk. De grote interesse laat zien dat er steeds meer vraag is naar een laagdrempelige manier van data-inwinning en verwerking. Met een softwarepakket zoals Pix4Dmapper is het werken met puntenwolken nu voor iedereen binnen handbereik.

Trimble MX9
De eyecatcher van de middag was het high-end Mobile Mapping-systeem, de Trimble MX9. Dit hoogwaardige systeem was speciaal voor het evenement naar Nederland overgebracht en trok veel aandacht. De MX9 is ontworpen voor grootschalige scanprojecten. Het systeem levert puntenwolken met een ongekende dichtheid en tegelijkertijd 360 graden geo-gerefereerde foto’s. Opvallend is de eenvoudige bedieningsinterface, iets waarin de Trimble MX9 zich onderscheidt ten opzichte van vergelijkbare systemen in de markt.
De middag was zowel interessant voor ervaringsdeskundigen als geïnteresseerden die nog geen ervaring hebben met deze methodiek. Wilt u meer weten over de dag van de puntenwolk? De presentaties, data en foto’s zijn te vinden op geometius.nl/dedagvandepuntenwolk.
De ‘Dag van de puntenwolk’ is een onderdeel van het thema landmeten 2.0 dat Geometius in haar jubileumjaar voert. Meer informatie over dit thema is te vinden op onderstaande website.

Live-demonstraties van Pix4Dmapper-software maakten duidelijk hoe een 3D-model te genereren is uit een reeks foto’s die gemaakt is met een smartphone.

 

 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top