Dagelijkse praktijk leidend voor lesstof

Dagelijkse praktijk leidend voor lesstof

TEC/CAD College maakt tools vrij beschikbaar

TEC/CAD College geeft alweer 35 jaar cursussen CAD en BIM, en in de loop van de jaren heeft het bedrijf dan ook veel lesmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal is in verschillende vormen uitgebracht, variërend van cursussen en boeken tot instructiefilms en webcontent, maar had vaak de focus op de software. Dat is echter steeds meer veranderd en tegenwoordig is het uitgangspunt bij het maken van lesstof dan ook het dagelijkse werk van de tekenaar of bouwkundige. 

Situatieschets in RD-coördinaten zijn voor iedereen te downloaden op de website van TEC/CAD College. 
“Een CAD-programma is natuurlijk belangrijk voor ontwerpers, maar uiteindelijk is het slechts het werktuig om de ontwerptaak zo goed mogelijk uit te voeren”, zo stelt Ronald Boeklagen, directeur van TEC/CAD College en auteur van een groot aantal lesboeken over AutoCAD, Revit en Inventor. “En alhoewel het van belang is om te weten waar alle tools in de programma’s zitten, is het nog belangrijker om te bedenken wat de beste manier is om die tools in te zetten. Vandaar dat we bij de huidige ontwikkeling van onze lesstof vooral op zoek zijn naar de beste methode om verschillende taken uit te voeren. Bijvoorbeeld naar de beste manier om een detail- of bestektekening te maken. Kennis van het functioneren van het CAD- of BIM-programma alleen is daarbij niet genoeg. Ook al omdat de meeste programma’s in de VS worden gemaakt en ze daardoor niet zonder meer te gebruiken zijn in Nederland.”
Ir. Ronald Boeklagen: “Het is belangrijk om te weten welke functies een CAD-programma bevat, maar het is belangrijker om te bedenken wat de beste manier is om die tools in te zetten.”
 
Extra tools
Omdat de ontwerpsoftware in het buitenland wordt ontwikkeld, stelt TEC/CAD College voor Nederlandse gebruikers extra tools beschikbaar die de programma’s laten aansluiten op de lokale werkzaamheden. Dat moet ook wel, zo stelt Boeklagen, omdat het volgens hem onverstandig is om les te geven over BIM zonder daarbij 3D-modellen te gebruiken die aansluiten bij de Nederlandse of Belgische markt. “Een les over detailtekeningen is alleen nuttig als blokken met standaarddetails voorhanden zijn, en voor de les over de situatieschets op de bestektekening is een kadastertekening nodig. Deze extra’s worden door TEC/CAD College gemaakt tijdens de ontwikkeling van het lesmateriaal en dat beslaat ook een fors deel van onze werkzaamheden. Voor sommige zaken, zoals de ontwikkeling van de Nederlandse families voor BIM-software, geldt dat er enkele manjaren aan werk in zit.”
De tools die TEC/CAD College ontwikkelt, worden op internet gepubliceerd. Samen met de boeken of cursussen vormen ze daarmee een compleet aanbod voor iedereen die in Nederland of België CAD of BIM wil aanleren of er mee verder wil, zo denkt Boeklagen. “Het is echt de opzet om geïnteresseerden te leren om bijvoorbeeld Revit en AutoCAD te gebruiken en toe te passen zoals lokaal de bedoeling is. Op die manier is direct een snelle start met eigen projecten mogelijk.”
Voorbeeld van een AutoCAD-detail en Revit-families.
 

Voor iedereen
De extra’s die horen bij het lesmateriaal van het TEC/CAD College zijn te vinden op de website van het bedrijf. Het gebruik ervan is echter niet alleen voorbehouden aan de eigen cursisten, zo merkt Boeklagen op. “Iedere bezoeker kan onze tools gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis een situatieschets te downloaden in RD-coördinaten. Deze AutoCAD-tekening is vervolgens direct te gebruiken in bijvoorbeeld AutoCAD Civil, Map of Revit. Wie bij het downloaden kiest voor het kleinste gebied van 100 bij 100 meter en alle lagen aanzet, krijgt een kaart met perceelgrens, perceel- en huisnummer, bebouwing en wegen. Makkelijker kan eigenlijk niet. Ik wil dan ook iedereen oproepen om deze CAD-tools eens uit te proberen, want het zijn nuttige en tijdbesparende oplossingen.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top