Cure Afvalbeheer bouwt kantoor met hergebruikte materialen

Cure Afvalbeheer bouwt kantoor met hergebruikte materialen

Pallethout, glas, tegels, spijkerbroeken en matrassen

 

In november opende Cure Afvalbeheer zijn nieuwe kantoor op Bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven (Acht). Bijzonder is de grote hoeveelheid hergebruikte materialen die is toegepast in het pand. Cure ziet afval als een grondstof voor iets nieuws en het hele gebouw is dan ook ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. 

Door de redactie

Het nieuwe kantoor van Cure Afvalbeheer is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte.

Sinds maandag 23 november werken alle medewerkers van Cure vanuit de nieuwe locatie. Het nieuwe kantoorgebouw ligt pal naast Milieustraat Acht die al in juli opende. Dit is een van de vier milieustraten van Cure Afvalbeheer, een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. De organisatie beheert niet alleen de milieustraten, maar is ook dagelijks in de weer om van ruim 135 duizend huishoudens het afval in te zamelen. De medewerkers legen niet alleen de grijze, groene en ondergrondse containers, maar zorgen ook voor de gescheiden inzameling van oud papier, kunststof en glas.
Met het takenpakket van Cure Afvalbeheer in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat er bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Eindhoven zoveel aandacht was voor het hergebruik van materialen. Er is dan ook niet gekozen voor de gangbare, nieuwe bouwmaterialen, maar specifiek gezocht naar innovatieve oplossingen op dit gebied. Zo is de gevel van het kantoor bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas. In de buitengevel zijn ontelbare oude betontegels verzaagd tot metselstenen. Ook voor de binnen- en buitenvloeren van de begane grond zijn trottoirtegels hergebruikt. De binnenwanden bestaan uit hergebruikt hout en in de wanden en plafonds doen afgedankte spijkerbroeken en matrassen dienst als isolatiemateriaal. Bovendien kunnen aan het einde van de levensduur van het gebouw, alle onderdelen weer gedemonteerd en hergebruikt worden.
“Bouwen met hergebruikt materiaal is een uitdaging”, vertelt Cure-directeur Frans van Strijp. “Het gebruik van gerecyclede materialen is momenteel nog duurder dan conventionele bouw. Dat had ons kunnen tegenhouden. Maar wij willen die extra stap zetten, die investering doen en innovatief zijn. Door op deze manier ons kantoor te bouwen, willen we de markt openbreken zodat in de toekomst dit soort projecten hopelijk ‘gewoon’ worden. Hergebruik in nieuwbouw kan een groot marktconcept worden en veel opleveren als het gaat om hergebruik van materialen.”

Hoge duurzaamheidsscore
Het nieuwe kantoor gooit niet alleen hoge ogen op het gebied van hergebruik, het is ook duurzaam dankzij de voorzieningen die zijn getroffen. Het gebouw kan zelfstandig energie opwekken en verdelen dankzij de 340 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Ook wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp die kan verwarmen en koelen. Door middel van actieve inductie-units wordt het gebouw vraaggestuurd verwarmd, verkoeld en geventileerd zodat het geheel energieneutraal te gebruiken is. Daarnaast is ook aan de waterhuishouding gedacht: Cure Afvalbeheer wast de vuilniswagens met regenwater dat de organisatie zelf opvangt.
Voor het project is gewerkt met de GPR-code om duurzaamheid te meten in gemeentelijk vastgoed. Op bijna alle onderdelen, zoals energieprestatie, circulair materiaalgebruik en thermisch comfort is een hoge score behaald.
Ook op het gebied van gezondheid en gebruiksvriendelijkheid is het nieuwe kantoorgebouw duurzaam. Cure Afvalbeheer wilde vooral ook dat het een plek zou zijn waar alle medewerkers en bezoekers zich thuis en welkom voelen. Het is open, transparant, met deuren die altijd openstaan of − als ze dicht zijn − tóch open zijn door het vele glasgebruik. Het klimaat in het pand is bovendien gezond en leefbaar. Daar zorgen onder meer de drie meter hoge bomen voor. Natuurlijk, rustgevend groen dat zonder kunstmatige ingrepen zorgt voor veel zuurstof en een gezonde lucht.

De gevel van het kantoor is bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas.

Samenwerken
Het nieuwe kantoor is een ontwerp van architecten|en|en uit Eindhoven. Architect Joost Verbeek: “We zijn uitgedaagd en hebben die circulaire kans met beide handen aangegrepen. Uit een intensief ontwerptraject samen met de mensen van Cure Afvalbeheer, is een karakteristiek gebouw ontstaan waarbij respect voor mens en milieu centraal staat… een gebouw met een hart!”
BAM Bouw en Techniek realiseerde het kantoor en het beheerdersgebouw op de milieustraat. Jansen Infra heeft de buitenruimte aangelegd die plaats biedt aan alle inzamelvoertuigen van Cure. “Circulair bouwen vergt niet alleen beschikbaarheid van hergebruikte materialen. Circulair bouwen behoeft optimaal samenwerken en communiceren. Onder meer het beschikbare pallethout voor de gevel kende structuur- en maatverschillen voor wij het gingen toepassen. Dan volgde overleg over onze mogelijkheden om het materiaal te verwerken en de gewenste esthetische uitstraling”, aldus Frank van Kalken, regiodirecteur bij BAM Bouw en Techniek. “Ik ben trots op hoe we samen met Cure, de architect en de andere bouwpartners het ontwerp hebben gerealiseerd. Het hoofdkantoor voor Cure is een prachtige aanvulling op de ervaring van BAM met circulaire projecten zoals Circl in Amsterdam.”

De entree van het gebouw met binnen- en buitenvloeren waarvoor trottoirtegels zijn hergebruikt.

Website Cure Afvalbeheer

Website BAM

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top