BricsCAD V20 razendsnel en superslim

BricsCAD V20 razendsnel en superslim

Met nieuwe reseller op weg naar meer erkenning

 

Recent heeft Bricsys de jongste versie van zijn product BricsCAD gelanceerd; V20. Opvallend is de uitbreiding van mogelijkheden in de toepassingen voor BIM. De rol van BricsCAD in de markt is tot nu toe niet in verhouding geweest tot de kwaliteit en capaciteit van het pakket. Als nieuwe reseller wil CADkoop dat veranderen.

Door Rob Sman

Alvorens een paar highlights van de nieuwe versie te noemen, is het nuttig even met BricsCAD kennis te maken. Wellicht het grootste voordeel dat de makers hun product toedichten, is dat voor het overstappen van een 2D of 3D ‘non-BIM’- werkmethodiek naar ‘BIMmen’ geen overstap naar een onbekende omgeving nodig is. BIM is in BricsCAD gewoon een uitbreiding van het vertrouwde (basis)pakket.

Dat makkelijke overstappen geldt overigens ook voor MCAD; BricsCAD Mechanical is een applicatie die binnen BricsCAD werkt. Het werken met het basispakket is voor gebruikers van AutoCAD vanwege de grote gelijkenis eenvoudig aan te leren, en publicaties als ‘BricsCAD Vxx for AutoCAD users’ helpen de gebruiker snel op weg.

Drie gradaties
BIM en Mechanical zijn als uitbreiding al genoemd. Hoewel BIM de meest interessante versie is voor de lezers van dit blad, zijn de overige producten zeker het vermelden waard. De basisversie heeft drie gradaties: Classic, Pro en Platinum. Classic is vergelijkbaar met AutoCAD LT; gewoon 2D-tekenen dus, met als groot pluspunt ondersteuning voor LISP-routines. De Pro-versie biedt 3D-functionaliteit, maar de Platinum-versie gaat daarin verder en voegt onder meer Direct Edit en 3D-constraints toe (NB: hier wordt niet samenstellingsconstraints bedoeld). Pro en Platinum ondersteunen ook programmering in VBA. De BIM- en Mechanical-versie zijn gebaseerd op Platinum. Overigens is er geen Civil-applicatie; die functionaliteit zit gewoon in het basispakket. En dan is er nog een Ultimate-versie waarin zowel BIM als Mechanical zijn opgenomen; het is geen enkel probleem om in een model alle tools gecombineerd te gebruiken. Voor alle uitvoeringen geldt dat er zowel stand-alone als netwerk-licenties beschikbaar zijn (ook voor Classic!) en dat de licenties beschikbaar zijn als ‘subscription’ maar ook kunnen worden gekocht (‘perpetual’). Bijzonder is dat dit alles zowel voor Windows, MacOS als Linux geldt, met uitzondering van de ondersteuning van VBA uiteraard.
Overigens mag het gratis pakket BricsCAD Shape niet onvermeld blijven. Dit 3D-modelerpakket ondersteunt naast gewone modelleerfuncties ook enkele BIM-objecten. Het is bij uitstek geschikt voor concepten en studies. De DWG-bestanden van Shape kunnen in BricsCAD worden ingelezen. Niet onbelangrijk is ook dat opgeslagen kan worden in oudere versies van het DWG-formaat, en dat vanuit de BIM-omgeving IFC-bestanden kunnen worden geëxporteerd.

Met een druk op de knop schakelt de userinterface van BricsCAD over naar een dark-theme.

Blockify en Bimify
Wat onmiddellijk opvalt aan BricsCAD is de snelheid, bijvoorbeeld bij laden van grote bestanden, waaronder pointclouds, maar ook bij het uitvoeren van complexe opdrachten. BricsCAD beschikt over een aantal erg ‘slimme’ functies voor het herkennen van objecten. ‘Blockify’ bijvoorbeeld zet een aantal geselecteerde objecten om in een block, maar vervangt ook elke kopie van die objecten door dat block. Reuze handig om bestandgrootte te reduceren en om geëxplodeerde tekeningen weer te herstellen. Ook in de BIM-omgeving zie je iets dergelijks terug; met ‘Bimify’ kunnen automatisch willekeurige (3D-)objecten alsnog als BIM-object geclassificeerd worden en worden gelijke objecten snel herkend. Dit biedt de flexibiliteit om te werken met modellen die buiten een BIM-omgeving zijn aangemaakt.
Een veel terugkerend begrip is ‘propagate’; het doorvoeren van een wijziging op alle soortgelijke situaties. Ook dit gaat razendsnel. Het plaatsen van een kolom op een punt in een stramien plaatst onmiddellijk dezelfde kolom op alle toepasselijke en bruikbare punten en waarschuwt daarbij (grafisch) voor mogelijke conflicten met andere objecten; dat is behoorlijk intelligente functionaliteit. Hier en daar wordt inmiddels in het pakket over kunstmatige intelligentie gesproken. De manier bijvoorbeeld waarop in de ‘Quad’, een grafisch context-menu, functies worden gepresenteerd die logisch op de vorige werkzaamheden zouden kunnen volgen.

V2
Er is blijkbaar onder consumenten plotseling een grote behoefte aan donkere thema’s voor het uiterlijk van hun programma’s, van apps op de telefoon tot de pc. Ook BricsCAD hoort er wat dat betreft nu helemaal bij. Ook op andere punten is de userinterface aangepast. Qua tekenfunctionaliteit valt de functie Guided Copy op, die getekende objecten bij het kopiëren uitricht naar hun omgeving. Verreweg het grootste V20-nieuws is in BricsCAD BIM te vinden. De integratie van Rhino 3D in BricsCAD, die toelaat een model aan te sturen met het fameuze Grasshopper algoritmische ontwerpsysteem. Dit biedt een wereld aan nieuwe modelleermogelijkheden. De integratie van Enscape is net zo spectaculair; real-time rendering van hoge kwaliteit bij het interactief viewen (walk-through) van het ontwerp is nu mogelijk. Alleen deze twee toevoegingen maken BIM V20 al zeer de moeite waard. Ten slotte is bij de lancering van V20 aandacht geschonken aan een toekomstbelofte. In samenwerking met Leica Geosystems, dat net als Bricsys onderdeel is van Hexagon, en ingenieursbureau HOK, een BricsCAD-gebruiker, wordt gewerkt aan een oplossing die het mogelijk moet gaan maken automatisch uit een scan (puntenwolk) solids te herkennen om die vervolgens direct als BIM-objecten te classificeren. Ook hier zal kunstmatige intelligentie een belangrijke rol gaan spelen. Toekomstmuziek die laat zien dat Bricsys vooraan meeloopt in het doorontwikkelen van de technologie.

BricsCAD in Nederland
In Nederland werd BricsCAD vanaf 2002 vertegenwoordigd door reseller Bricsys Nederland BV. Om de naamsbekendheid van BricsCAD te verhogen, is gezocht naar een grotere partij om de commerciële slagkracht te vergroten. Enige tijd geleden was de firma CADkoop op zoek naar een uitbreiding van haar portfolio om de door Autodesk op AutoCAD LT verminderde marge te compenseren. Hun oog viel op BricsCAD, dat in zijn lichtste versie functionaliteit heeft die gelijkwaardig is met AutoCAD LT en zelfs meer biedt, zoals de ondersteuning voor LISP. Na enkele besprekingen bij Bricsys in Gent en een bezoek aan de Bricsys Conference 2018 in Londen kwamen de partijen tot overeenstemming. Bricsys Nederland BV werd overgenomen en omgedoopt naar BlueAi.
Een naderhand nog te overwinnen obstakel was het grote bezwaar dat Autodesk tegen deze overname maakte omdat CADkoop’s moederbedrijf een zeer belangrijke partner is. Dat Bricsys NV inmiddels overgenomen was door het Zweedse Hexagon ppm speelde wellicht een rol bij de druk die Autodesk uitoefende. Hexagon is een serieus te nemen reus, die onder andere het voormalige Intergraph en Leica Geosystems omvat en die zijn plant-design software CadWorkx naar BricsCAD heeft gepoort.
Onder het vaandel van BlueAi Holding hebben BlueAi en CADkoop zich losgemaakt van eerder benoemd moederbedrijf. Directeur Karel van Dam van CADkoop: ”Ons uitgangspunt ‘goede producten voor een lage prijs’ heeft ons geholpen de grootste reseller in de Benelux te worden van SketchUp en AutoCAD LT. Wij willen dat met BricsCAD opnieuw doen.” Paul de Bruin, directeur BlueAi, vult aan: “Hoewel BIM al heel lang wordt toegepast, moet het grootste deel van de bouwwereld er nog aan beginnen. BricsCAD heeft alles in zich om een flink aandeel te hebben in het toenemende toepassen van BIM.”

De connectie met Grasshopper biedt een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor vormgeving. 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top