Bentley Systems zet vol in op digitale tweelingen

10 december 2018

De Year in Infrastructure Conference (YII) is inmiddels al zo vaak georganiseerd dat het evenement gerust een traditie genoemd kan worden. Na het uitstapje vorig jaar in Singapore keerde organisator Bentley Systems dit jaar weer terug op een vertrouwde locatie: het Hilton Metropole in Londen. Van 15 tot en met 18 oktober stonden daar de trends in de infrastructuur centraal, samen met toonaangevende projecten en natuurlijk software van Bentley Systems en zijn partners. 

Door Lambert-Jan Koops

Greg Bentley introduceerde de iTwin Services: een cloudgebaseerde oplossing voor infrastructuurprojecten en assetmanagement die gebruikmaakt van digitale tweelingen.

De YII-conferentie neemt een belangrijke plaats in op de agenda van Bentley Systems met betrekking tot het naar buiten brengen van nieuws. Tijdens de conferentie werden dan ook verschillende nieuwe producten, overnames en samenwerkingsverbanden bekendgemaakt. Een terugkerend onderwerp, waarvan het belang telkens weer werd benadrukt door Bentley-woordvoerders, was daarbij ‘digitale tweeling’. Het concept van een digitale tweeling is op zich niet nieuw, er wordt zowel door Bentley Systems als door andere organisaties al langer gewezen op de voordelen die het biedt om een digitaal model te synchroniseren met de bijbehorende fysieke infrastructuur. De nadrukkelijke omarming van het idee door hier allerlei ondersteunende software voor te lanceren, is dat echter wel. Zo presenteerde Greg Bentley, CEO van Bentley Systems, enthousiast als altijd, de iTwin Services. Dit is een cloudgebaseerde oplossing voor infrastructuurprojecten en assetmanagement waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale tweelingen. Hierbij wordt door Bentley Systems een duidelijk verschil aangebracht tussen digitale tweelingen voor projecten en digitale tweelingen voor assetmanagement.

In het eerste geval ondersteunt de digitale tweeling het bouwproces en in het tweede het functioneren van de constructies. In beide gevallen biedt Bentley met de iTwin Services echter functionaliteit om de digitale tweeling continu te voorzien van alle benodigde data voor het uitvoeren van analyses, het maken van visualisaties en het creëren van up-to-date projectstatusrapporten. Een doorbraak, aldus Greg Bentley: “Tot op heden was de veranderende fysieke 3D-realiteit van een in gebruik zijnde asset te ingewikkeld om digitaal vast te leggen, laat staan up-to-date te houden. Bovendien is ook de corresponderende, as-operated engineeringinformatie vaak onbereikbaar, of in het beste geval gedateerd of opgeslagen in moeilijk toegankelijke dark data in ondoorzichtige engineeringbestanden of niet-intelligente documentformaten. We hebben nu echter beide uitdagingen overwonnen, dankzij de samenvoeging van reality modeling, de vorig jaar geïntroduceerde iModelHub, CDE en web-visibility technologieën. Een digitale weergave van de fysieke realiteit van een infrastructuurasset kan daarmee op betrouwbare wijze worden vastgelegd en onderhouden.”

Toegankelijkheid met iModel.js
Keith Bentley, chief technology officer bij Bentley Systems, ging in op een ontwikkeling die de iTwin Services zal ondersteunen, namelijk de release van de opensource-bibliotheek iModel.js. Hiermee wil Bentley Systems de toegankelijkheid verbeteren tot digitale tweelingen voor infrastructuur, voor visualisaties en analyses. Deze bibliotheek kan hierbij door ontwikkelaars worden gebruikt om applicaties te bouwen die de digitale tweelingen verbinden met de rest van de digitale wereld. De iModel.js-bibliotheek bestaat uit een collectie JavaScript-pakketten, gebaseerd op open standaarden voor de moderne cloud- en web-ontwikkeling. De bibliotheek is geschreven in TypeScript en ondersteunt open technologieën zoals SQLite, Node.js, NPM, WebGL, Electron, Docker, Kubernetes en natuurlijk HTML5 en CSS. De broncode wordt gehost op GitHub en wordt verspreid onder de MIT-licentie.

Met alle mogelijkheden die het nieuwe iModel.js biedt, is de bibliotheek een hoeksteen de voor iTwin Services, zo vertelde Keith Bentley.

Met iModel.js is het mogelijk om webgebaseerde oplossingen te maken die iModels tonen die zijn samengesteld uit BIM-bestanden en andere digitale engineeringmodellen. Deze weergaven kunnen daarbij ook context bevatten, realtime sensordata en informatie uit andere bronnen en van analyses. Omdat het iModel wordt gesynchoniseerd via iModelHub, bevat het altijd de meest recente updates van alle projectdeelnemers, die daardoor veranderingen kunnen laten weergeven en kunnen analyseren. Uiteraard hebben daarbij alleen geautoriseerde gebruikers en applicaties via iModelHub toegang tot
iModel.js.

Met alle mogelijkheden die iModel.js biedt, is de bibliotheek een hoeksteen voor de iTwin Services. Keith Bentley was dan ook vrij zeker van zijn zaak in de bespreking van deze oplossing: “Wij zijn er vast van overtuigd dat iModel.js de meest open en productieve ontwikkelingsomgeving is voor kapitaalprojecten en infrastructuurassets. Het is daarbij goed dat we kunnen samenwerken met diverse gebruikersorganisaties, strategische partners en externe ontwikkelaars om een open ecosysteem op te bouwen rond iModels. Door de open sourcing van de bibliotheken die we voor onze iTwin cloud services gebruiken, verwachten we dat er een innoverend ecosysteem zal ontstaan.”

Open-portfolio
De openheid van Bentley Systems blijft niet beperkt tot alleen maar de open source van iModel.js: tijdens de openingsdag van YII 2018 werden een viertal applicaties gelanceerd binnen het Open-portfolio van het bedrijf. OpenSite Designer is daarbij bedoeld voor het ontwerp en de constructie van civiele bouwwerken, terwijl OpenBuildings de functionaliteit van AECOsim Building Designer en Speedikon samenvoegt in één pakket. OpenBuildings Station Designer is hierbij een gespecialiseerde applicatie voor het ontwerp van trein- en metrostations. Het nieuwe OpenBridge Designer combineert Bentley’s mogelijkheden voor het modelleren, analyseren en ontwerpen van bruggen, terwijl OpenFlows FLOOD functionaliteit bevat voor overstromingsanalyses. Bhupinder Singh, chief product officer bij Bentley Systems, stelde dat de nadruk op open in al deze oplossingen erg logisch was, aangezien de nieuwe releases geschikt zijn voor gebruik door meerdere disciplines en het mogelijk is om resultaten van analyses en simulaties met andere pakketten uit te wisselen via de dataset van de Open-software van Bentley Systems. Een geotechnical engineer en een structural engineer kunnen bijvoorbeeld een iteratief proces opstarten via de Bentley-software, waarbij ze na elke stap hun eigen bevindingen terugkoppelen en gezamenlijk het model aanpassen tot er een optimum is gevonden.

Bhupinder Singh vertelde over de viertal applicaties die werden gelanceerd binnen het Open-portfolio van Bentley Systems. 

Legion en Agency9 
Tijdens YII maakte Bentley Systems ook bekend dat het twee bedrijven had ingelijfd. Met in het achterhoofd de nadruk die Bentley Systems legt op het maken van digitale tweelingen voor infrastructuur, maakten de overnames een logische indruk. In de eerste plaats werd de acquisitie bekendgemaakt van LEGION, producent van voetgangerssimulatiesoftware. Deze software biedt de mogelijkheid om de interactie van mensen te simuleren met andere voetgangers en fysieke obstakels in openbare gebouwen zoals treinstations, luchthavens, stadions, waarbij verschillende scenario’s zijn te bekijken, variërend van normaal gebruik tot aan noodevacuaties. Het gebruik van LEGION in combinatie met OpenBuilding Designer biedt ontwerpers daarmee de mogelijkheid om verschillende ontwerpvarianten te beoordelen op het gebied van voetgangerscirculatie en veiligheid.

Naast LEGION is ook Agency9 overgenomen door Bentley Systems. Agency9 is een Zweeds bedrijf dat is gespecialiseerd in cloudgebaseerde services voor digitale tweelingen van complete steden. Sinds 2012 gebruikt Agency9 reality meshes van Bentley’s ContextCapture als digitale context voor het visualiseren van stedelijke infrastructuurassets die worden gerepresenteerd door GIS-data, terreinmodellen en BIM-modellen. De iTwin Services voegen hier digitale uitlijning en synchronisatie aan toe en stellen daarmee OpenCities Planner (voorheen Agency9 CityPlanner) in staat om stedelijke planning met nog meer detail te ondersteunen.

Partnerschap Atos
Naast de diverse overnames werd door Bentley Systems ook een partnerschap aangekondigd met Atos. Dit strategische samenwerkingsverband tussen beide bedrijven is nodig voor het maken en beheren van digitale tweelingen voor eigenaars/beheerders van industriële en infrastructuurassets. Atos is gespecialiseerd in cloud services, infrastructuur- en datamanagement en business- en platformoplossingen, en de samenwerking tussen beide bedrijven moet dan ook eindgebruikers de mogelijkheid gaan bieden om assets direct en volledig te kunnen volgen en monitoren, met up-to-date 3D-modellen van de assets. De digitale tweelingen zullen daarbij dan ook analyses mogelijk maken, waarmee de beschikbaarheid van de assets kan worden gemaximaliseerd, net als de productiviteit en de levensduur. Verder is met de tweelingen bediening op afstand mogelijk en kunnen ze een bijdrage leveren aan trainingen.
Het partnerschap tussen Bentley Systems en Atos is ontstaan via de zogenaamde Global Strategic Alliance tussen Atos en Siemens, waarbinnen deze laatste twee bedrijven met name samenwerken op het gebied van IoT-services, artificial intelligence en cybersecurity. In 2016 is Bentley Systems een Strategic Alliance aangegaan met Siemens zodat de samenwerking met Atos min of meer een logisch gevolg is van deze eerder opgezette samenwerkingsverbanden.

Zoals elk jaar weer een podium vol blije gezichten na de uitreiking van de Year in Infrastructure Awards. 

Awards
Alhoewel Bentley Systems zelf veel nieuws bracht tijdens YII 2018, was er tijdens het evenement ook ruimte voor anderen om hun verhaal te doen en dan natuurlijk met name voor de eindgebruikers van Bentley-software. De meeste daarvan waren daarbij genomineerd voor een van de Year in Infrastructure 2018 Awards die tijdens een bijbehorend galadiner werden uitgereikt. Twaalf onafhankelijke jury’s hadden hiervoor in eerste instantie in totaal 57 finalisten geselecteerd uit 420 nominaties. Tijdens de award-ceremonie werden in negentien categorieën prijzen uitgedeeld, terwijl daarnaast ook nog negen organisaties een Special Recognition Award kregen.
Veel van de winaars van de awards kwamen, net als voorgaande jaren, uit Azië, waar momenteel veel grote en interessante projecten worden uitgevoerd op infrastructuurgebied. Dit was al bekend van China en India, landen die de laatste jaren traditiegetrouw de meeste YII-prijzen in de wacht sleepten, maar ook in Indonesië en Maleisië wordt momenteel geïnvesteerd in grote projecten, getuige het feit dat beide landen dit jaar meerdere prijzen in de wacht wisten te slepen. Nederland leverde dit jaar geen finalisten. Het finalistenproject van het Indiase Avineon had echter een duidelijk Nederlandse component, aangezien dit bedrijf het 3D-model van de stad Rotterdam had gemaakt. De Year in Infrastructure Award voor Digital Cities ging echter naar Yunnan Yunling Engineering Cost Consultation uit China voor het project met de naam ‘New Municipal Road Construction PPP Project of the Municipal Public Facility Construction Project of Guandu Culture New City’. Een kleine troost voor Avineon is echter wel dat in een van de volgende nummers van BIGnieuws een interview zal verschijnen met de personen die binnen dit bedrijf betrokken waren bij het Rotterdamse project.

De 26 winnaars van de diverse Awards zijn terug te vinden op de website van Bentley Systems. Gedetailleerde beschrijvingen van alle genomineerde projecten zullen begin 2019 verschijnen in het 2019 Infrastructure Yearbook van Bentley Systems. Eerder verschenen jaarboeken zijn ook nog beschikbaar op de website van het bedrijf.

Comments are closed.