AutoCAD 2020

Tips & Tricks AutoCAD

Sinds 27 maart jongstleden is AutoCAD 2020 beschikbaar, net als alle AutoCAD specialized toolsets zoals AutoCAD Mechanical. AutoCAD 2020, met als codenaam Qubit, kent een aantal interessante verbeteringen die uiteraard in dit artikel uitgebreid aan bod komen.

Door Jean-Pierre van Gastel

Afbeelding 1: Op een hoge resolutie of 4K-monitor ziet de verbeterde User Interface er enorm goed uit.

Het eerste wat opvalt na het starten van AutoCAD 2020 is de aanpassing van de gebruikersinterface. Het standaard donkere kleurenthema heeft een donkerblauwe achtergrond gekregen en de iconen zien er duidelijk veel scherper uit dan in het verleden, waardoor er een zeer hoog contrast ontstaat. Ook in het lichte kleurenschema is de nieuwe scherpte van iconen overigens duidelijk aanwezig. Vooral op een hoge resolutie of 4K-monitor ziet de verbeterde gebruikersinterface er enorm strak uit, zie afbeelding 1.
Wanneer er een zogenaamde contextual ribbon tab actief is, bijvoorbeeld na het selecteren van een arcering in een tekening, wordt deze ook aangegeven met een blauwe kleur. Hierdoor is het vele malen duidelijker dat er een extra tabblad in de ribbon aanwezig is.
AutoCAD 2020 brengt ook diverse snelheidsverbeteringen met zich mee. Volgens de officiële documentatie gaat het opslaan van een tekening (het bestandsformaat is niet gewijzigd) maar liefst één seconde sneller. Een veel interessantere optie is de standaard snellere toegang tot het netwerk bij het gebruik van xrefs, blocks en de nodige supportbestanden zoals hatches, tool palettes, fonts, linetypes, template files, standard files enzovoorts. 
Het installeren van AutoCAD op een SSD-drive gaat in slechts de helft van de tijd in vergelijking met de vorige versie van AutoCAD. AutoCAD 2020 start automatisch op, gebaseerd op het geïnstalleerde DirectX-stuurprogramma (Dx9, Dx11 of geen stuurprogramma). Ook wordt er rekening gehouden met een eventueel aanwezige 4K-monitor of een dual-monitorconfiguratie.

Afbeelding 2: Alle aanwezige Blocks zichtbaar met behulp van het Other Drawings-tabblad van het Blocks Palette. 

Blocks Palette
Van oudsher zijn er diverse mogelijkheden om een Block in een tekening te plaatsen. Via een Tool Palette, via het Design Center of via het Insert-commando. Het oude, vertrouwde INSERT-commando om een block in te voegen, opent in AutoCAD 2020 echter het nieuwe Blocks Palette. Het Insert-commando vanuit de ribbon opent ook niet langer het vertrouwde dialoogvenster. In plaats daarvan wordt de Block gallery getoond die sinds AutoCAD 2016 deel uitmaakt van de software. Onderin de Block gallery zijn twee nieuwe opties beschikbaar. Recent Blocks, die het nieuwe Blocks Palette automatisch opent, en Blocks from Other Drawings, waarmee een externe tekening kan worden ingelezen. Van deze tekening zijn vervolgens alle aanwezige Blocks zichtbaar te maken in het Other Drawings-tabblad van het Blocks Palette, zie afbeelding 2. 
Concreet bestaat het nieuwe Blocks Palette uit drie verschillende tabbladen. Het eerste tabblad is Current Drawing en laat vanzelfsprekend alle aanwezige Blocks in de huidige tekening zien als iconen of als een lijst. Het Recent-tabblad toont alle laatst geplaatste Blocks van zowel de huidige tekening als andere tekeningen. Een block verwijderen uit het Recent-tabblad kan overigens door middel van het rechtermuisknopmenu. Het derde en laatste tabblad is het Other Drawing-tabblad, waarmee de gebruiker eenvoudig kan navigeren naar een locatie waar hij een gehele tekening als block kan plaatsen of de aanwezige Blocks in de geselecteerde tekening kan zetten. 
Het nieuwe Blocks Palette heeft ook een zeer handig filter bovenin het Palette waarmee snel op een Block te zoeken is. Onderin het Blocks Palette zijn dan de meest bekende Insertion-opties terug te vinden. Denk hierbij aan het invoegpunt, schaal en rotatie. De Repeat Placement is een nieuwe optie waarvan de naam de functie al weergeeft. Na het selecteren van deze optie en het vervolgens selecteren van een Block zal dit Block actief aan de kruisdraden blijven hangen, zodat deze meerdere malen te plaatsen is.

Afbeelding 3: De mogelijkheden voor het direct aanpassen bevinden zich in een docked toolbar aan de bovenkant van het scherm. 

Purge Redesign
Het alom bekende Purge-commando voor het opschonen van een tekening heeft ook op de Autodesk-revisiebank gelegen. De mogelijkheden voor het opschonen zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, maar het dialoogvenster is veel flexibeler geworden. De afmetingen van het Preview-venster zijn bijvoorbeeld aan te passen. Zero-length geometrie is nu op te schonen zonder dat er lege tekstobjecten verdwijnen en er zijn tal van nieuwe selectiemogelijkheden. Bij objecten die niet kunnen worden verwijderd, geeft AutoCAD 2020 aan waarom dit niet kan. Deze informatie betreft onder andere hoe vaak het object voorkomt, op welke lagen deze zich bevindt en wat de concrete bestandsgrootte is. Het nieuwe Select Objects-knopje zoomt automatisch in op het object dat niet kan worden verwijderd uit de tekening.

Drawing Compare
Het gebruik van de DWG Compare-mogelijkheden voor het vergelijken van twee tekeningen is een stuk eenvoudiger in AutoCAD 2020. De gebruiker kan direct een tekening vergelijken en aanpassen in de zogenaamde compare status. De vergelijking vindt plaats in de huidige tekening en elke aangebrachte wijziging in de huidige of vergeleken tekening zal direct dynamisch worden weergegeven. Om dit mogelijk te maken zijn de mogelijkheden voor het direct aanpassen verplaatst vanuit de ribbon naar een docked toolbar aan de bovenkant van het scherm, zie afbeelding 3. Daarnaast kunnen de kleuren worden aangepast die aangeven wat er wel of niet aanwezig is in de huidige tekening. Naast een duidelijke kleur worden er ook automatisch revisiewolken geplaatst rondom de elementen die verschillen in beide tekeningen.

Quick Measure
Vaak wil een ontwerper snel even iets opmeten in AutoCAD. Traditioneel gebeurt dit met bijvoorbeeld het Distance-commando of door even snel een maatvoering te plaatsen. Iets opmeten is in AutoCAD 2020 een heel stuk sneller geworden door de introductie van het nieuwe MEASUREGEOM-commando. Wanneer deze optie actief is, zullen er automatisch aan de kruisdraden alle mogelijke afmetingen verschijnen van het object waar de gebruiker de muis overheen beweegt, zie afbeelding 4. 
Uiteraard is het commando ook terug te vinden in de ribbon en wel in het Utilities panel van de Home tab. Wel is het aan te raden om eerst goed in te zoomen op een bepaald deel van de tekening voordat deze nieuwe mogelijkheid wordt ingezet.

Afbeelding 4: Het nieuwe MEASUREGEOM-commando laat alle mogelijke afmetingen van een object verschijnen. 

Jean-Pierre van Gastel jeanpierre.vangastel@tddatech.nl is freelance redacteur voor BIGnieuws. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Website Autodesk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top