AutoCAD 2020.1-update

AutoCAD 2020.1-update

Tips & Tricks AutoCAD

Voor AutoCAD 2020 is inmiddels een eerste officiële update beschikbaar gesteld voor alle actieve subscription-klanten. Deze AutoCAD 2020.1-update bevat een aantal kleine nieuwe mogelijkheden die de meeste AutoCAD-gebruikers eigenlijk zelf al wel hadden geprogrammeerd in de loop der jaren. Naast de update voor versie 2020 zijn er ook de nodige servicepacks (bug fixes) beschikbaar gesteld voor AutoCAD versie 2019. De 2020.1-update komt automatisch naar voren in de Autodesk Desktop App maar kan uiteraard ook handmatig gedownload worden vanuit de eigen Autodesk Account-omgeving.

Door Jean-Pierre van Gastel

AutoCAD heeft al geruime tijd mogelijkheden voor het vastleggen van een standaardlaag waar bemating, arceringen, centerlijnen en externe referentietekeningen automatisch op worden geplaatst, ongeacht de huidige laag. Na de installatie van de AutoCAD 2020.1-update krijgt de gebruiker er via de nieuwe systeemvariabele TEXTLAYER de mogelijkheid bij om dit ook in te stellen voor nieuw te plaatsen standaard tekst- en multiline tekstobjecten in de huidige tekening.

Afbeelding 1: CAD Standards controleert nu ook of de Multileader-stijlen voldoen aan de bedrijfsstandaard.

CAD Standards
CAD Standards is ooit ingevoerd in AutoCAD 2002 en geschikt om continu te monitoren of de bedrijfsstandaard wel wordt nageleefd. De functie heeft nu een kleine update gekregen. Er werd standaard uiteraard al gecontroleerd op de gebruikte maatvoering, lagen, lijntypes en tekst in de tekening. Na de installatie van de AutoCAD 2020.1-update komen daar Multileader-stijlen bij, zie afbeelding 1. Op basis hiervan zijn concreet zowel het CHECKSTANDARDS, maar ook het bijbehorende STANDARDS-commando aangepast.

Beveiliging
Het beveiligen van digitale documenten met daarin tal van externe communicatiemogelijkheden blijft een belangrijk onderwerp. Een ObjectARX-programma dat opgestart wordt in AutoCAD, kan immers zomaar ongevraagd communiceren met locaties op het internet of een server. Om kwaadwillenden deze mogelijkheid niet te bieden, beschikt AutoCAD 2020.1 over de systeemvariabele SECUREREMOTEACCES. Standaard staat deze systeemvariable op 1, waardoor er geen communicatie meer mogelijk is tussen een ObjectARX naar het internet of externe server. In AutoCAD 2020 was deze systeemvariabele al aanwezig, maar stond deze ingesteld op 0 waardoor er een poort openstond voor ongewenste gasten.

Afbeelding 2: Het IMPORT-commando van AutoCAD ondersteunt nieuwe bestandsformaten.

Autodesk Translation Framework
Na de installatie van de 2020.1-update is het mogelijk om nieuwe zogenaamde non-Autodesk 3D-bestandsformaten in te lezen. Hierbij wordt er concreet ondersteuning geboden voor Creo 6.0, Granite 12, SolidEdge 2019, NX 1847 Series, JT 10.4, Parasolid 31.1, MicroStation DGN v8 en Rhino 6.0. Als gevolg hiervan is het IMPORT-commando van AutoCAD aangepast om al deze nieuwe bestandsformaten te ondersteunen, zie afbeelding 2.

Jean-Pierre van Gastel jpvangastel@techdata.com is freelance redacteur voor BIGnieuws. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Website Autodesk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top