Alle zonnepanelen in beeld met de zonnepanelendienst van NEO

20 maart 2019

NEO introduceert een informatiedienst voor zonnepanelen. Met deze dienst krijgt u inzicht in waar zonnepanelen zich bevinden: op daken, in tuinen, op weilanden, enz.

De informatie is gekoppeld aan/is koppelbaar met bestaande registraties als BAG/BGT, kadastraal perceel, enz. Ieder zonnepaneel-object is voorzien van belangrijke informatie zoals oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek, geschat vermogen, enz. 

De dienst is zo ingericht dat de initiële herkenning van zonnepanelen en monitoring volgens een automatisch proces verlopen.

NEO gebruikt deep learning technieken voor de herkenning van objecten en de veranderingen daarin. Deze state-of-the-art-technieken maken het mogelijk met zeer hoge nauwkeurigheid zonnepanelen in luchtfoto’s en satellietbeelden te herkennen.

Hierbij is men zelfs in staat onderscheid te maken tussen de verschillende soorten zonnepanelen. Natuurlijk zullen de initiële bestanden fouten bevatten. Door de monitoring en de terugkoppeling van gebruikers en andere gegevensbestanden geldt daarvoor: steeds beter en completer.

Hoge frequentie monitoring
Met behulp van signal generators wordt een nulstand bepaald die NEO monitort. Wanneer een nieuwe foto beschikbaar is krijgt de signal generator een seintje, waarna deze het zonnepanelenbestand actualiseert.

Deze livestream-benadering is uitermate geschikt voor continuë monitoring. NEO maakt gebruik van alle mogelijke databronnen, waaronder luchtfoto’s en satellietopnamen. Het zonnepanelenbestand wordt daarmee alleen al tenmiste 6 keer per jaar geactualiseerd.

Voor wie?
De dienst is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Voor toepassing van de gegevens hebben vooral overheden, netbeheerders, energiemaatschappijen, installateurs, nutsbedrijven en verzekeringsmaatschappijen profijt van de zonnepanelendienst.

Hieronder ziet u twee voorbeelden van de zonnepaneelherkenning van het deep learning model:

Vermogen en potentieel
Het vermogen van een zonnepaneel wordt bepaald door verschillende factoren. Denk bij de te onderzoeken kenmerken aan o.a. hellingshoek, oriëntatie, oppervlakte, zonnekracht, aantal zonuren per dag, etc.

Door een analyse te doen op deze factoren kan voor ieder zonnepaneel een indicatie worden geven van het vermogen.

Nog geen zonnepaneel op het dak? NEO kan van ieder dak ook het potentieel bepalen. 

Website NEO

Comments are closed.