Nieuwe AHN3-data beschikbaar bij PDOK

26 juli 2018

De meest recente update van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN3) betreft een aanvulling van de dataset met data van de waterschappen Hollandse Delta en Brabantse Delta. 

Het Actueel Hoogtebestand Nederland is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Het bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld acht hoogtemetingen per vierkante meter. AHN is een samenwerking van de provincies, Rijksoverheid en de waterschappen. De datasets van het AHN3 en de voorgangers AHN1 en AHN2 zijn beschikbaar als Open Data. Dat betekent dat de bestanden door iedereen gratis en zonder beperkingen te gebruiken zijn. Zowel de rasterdata als de puntenwolken zijn te downloaden via PDOK en het Nationaal Georegister. 

‘Roze’ betreft de vervangen kaartbladen ten opzichte van eerdere data-inwinning binnen AHN3, ‘geel’ is geheel nieuw.

 

Actualiteit
De nieuwe gegevens zijn ingewonnen in de periode 1 december 2016 tot 1 april 2017. Op bijgaande afbeelding zijn de wijzigingen zichtbaar: de rode kaartbladen zijn vervangen, de gele kaartbladen zijn nieuw. Het AHN3 is op dit moment nog niet landsdekkend gevuld. Delen van Limburg, Oost-Gelderland en Overijssel worden of zijn dit jaar afgerond, voor 2019 staat er nog een brede oostelijke strook door Groningen, Drenthe en Overijssel in de planning. De oudste gegevens dateren van 2014. Het betreft gebieden in Friesland, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Van die laatste regio zijn nu grensstroken in het noordelijk deel vervangen.

Website AHN

Comments are closed.